ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Προσπαθούν να κάνουν “ντα” το ρωσικό “νιέτ”


Κερδήθηκε το στοίχημα της Γερμανίας, έρχεται ο σκόπελος των Ρώσων... Μαραθώνιο επαφών σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τον αρνητικό ρυθμό των κρατήσεων από τη Ρωσία και να τονωθεί περαιτέρω η τουριστική ζήτηση από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού πραγματοποιούν τώρα οι ξενοδόχοι. Oι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση άνω του 20% στις προκρατήσεις, ενώ ξενοδόχοι σε Ρόδο και Κω βλέπουν τις κρατήσεις τους φέτος να είναι μειωμένες ακόμη και στο μισό. Η πτώση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς ανάλογη μείωση σημειώνεται σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου.

Παρά τη φετινή αρνητική συγκυρία που δημιούργησε η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, γεγονός που καθιστά τα ταξίδια προς την Ευρώπη ακριβότερα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού διατηρούν την αισιοδοξία τους. Και αυτό καθώς μετά από συνεχιζόμενη πτώση, η ισοτιμία ευρώ-ρουβλίων έφτασε στα 65 ρούβλια, με ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες των ξενοδόχων.

Σε δύο εβδομάδες θα ανοίξει τις πύλες της στη Μόσχα η 22η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (18- 21 Μαρτίου) στην οποία πρόκειται να παραβρεθεί σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, προκειμένου να δοθεί ώθηση στα τουριστικά σχέδια των Ρώσων. Είναι ενδεικτικό πως οι επιχειρηματίες του τουρισμού χαρακτηρίζουν την έκθεση της Μόσχας, μαζί με αυτή του Βερολίνου που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, “βαρόμετρο” πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Οι ξενοδόχοι πάνε στη Μόσχα έχοντας στις αποσκευές τους τα θετικά μηνύματα από τη Γερμανία. Η αύξηση της ροής των κρατήσεων από τους Γερμανούς τουρίστες (οι οποίες μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου είχαν “παγώσει” λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα) φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, μετά και τις εκτιμήσεις των ξένων tour operators στην έκθεση ITB του Βερολίνου πως καταγράφεται άνοδος στις πωλήσεις πακέτων για Ελλάδα κατά 13% σε σύγκριση με την περσινή σεζόν. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι πολύ υψηλότερο του περίπου 3% που κινείται στο σύνολό της η γερμανική αγορά εξερχόμενου τουρισμού και πολύ υψηλότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός πως στους ξενοδόχους τίθενται από τους ξένους tour operators ερωτήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, η τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις. Οι ξενοδόχοι πάντως επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να αποφορτιστεί ο τουρισμός από την πολιτική του διάσταση και συνιστούν στον πολιτικό κόσμο να είναι πιο προσεκτικοί από πλευρά δηλώσεων, ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *