ροή ειδήσεων

ΣΕΤΕ: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον εισερχόμενο τουρισμό



Αύξηση της κίνησης στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατά 24,1% και 20,6% αντίστοιχα... για το μήνα Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον εισερχόμενο τουρισμό αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο (30,7% και 25,4% αντίστοιχα). Ο ρυθμός αύξησης των δύο αεροδρομίων για το τρέχον έτος είναι 27,2% και 23,1% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο του SETE Intelligence, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταξίδεψαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το 2014 παρά την οικονομική κρίση (Ευρωπαϊκή Ένωση), τις επιδημίες (Έμπολα στην Αφρική), τους πολέμους (Παλαιστίνη, Συρία) και τις τρομοκρατικές επιθέσεις (βομβαρδισμοί στη Χιλή, απαγωγές στο Μεξικό). Σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών αυξήθηκε κατά 4,7%, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από αυτόν της παγκόσμιας οικονομίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας, ο τουρισμός το 2014 δημιούργησε: 1.000.000 πρόσθετα δωμάτια, 3.000.000 πρόσθετες θέσεις εργασίες και 200.000.000.000 $ πρόσθετη συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Για το 2014 εκτιμάται ότι έγιναν 997 εκατ. ταξίδια (+4,7%) με 1.145 εκατ. αφίξεις (1,15 προορισμοί ανά ταξίδι) και 7.700 εκατ. διανυκτερεύσεις (+3%). Ο μέσος όρος διάρκειας ταξιδιού παρουσίασε ελαφριά κάμψη – αντικατοπτρίζοντας την διεθνή τάση για περισσότερα και συντομότερα ταξίδια - και υπολογίζεται στις 7,7 ημέρες.

Παράλληλα, η δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε στα $ 1.750. Ως επακόλουθο της αύξησης ταξιδιών και δαπάνης ανά ταξίδι, η συνολική δαπάνη παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 6% στα $1,75 τρισ., καθιστώντας τον τουρισμό μια πραγματικά παγκόσμιας σημασίας οικονομική δραστηριότητα.

Ο μέσος όρος δαπάνης των Ευρωπαίων ανέρχεται στα € 858 ανά ταξίδι παρουσιάζοντας αύξηση 10% ενώ η αντίστοιχη μέση δαπάνη διανυκτέρευσης ανέρχεται στα € 108 παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 2%.

Τέλος, την τελευταία πενταετία, το 58% των εξερχομένων ταξιδιών ήταν αεροπορικά (+ 35%), ενώ το υπόλοιπο 42% (26% με αυτοκίνητο, 7% με λεωφορείο και μόλις 5% με τρένο) ήταν επίγεια (μόλις +8%).

ΤΟΡ 5 χωρών προέλευσης

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των διεθνών ταξιδιών παγκοσμίως προέρχεται από πέντε χώρες καθώς και το ότι τρεις από αυτές είναι από την Ευρώπη, με την Γερμανία να διατηρεί την ηγετική της θέση (τα στοιχεία για την Κίνα αφορούν σε ταξίδια εκτός Hong Kong και Μακάο). Οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν κύριες πηγές τουρισμού και για την Ελλάδα.

ΤΟΡ 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών

Από την άλλη πλευρά, η Ασία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης με την Κίνα να έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2014. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, στο Top-5 συμμετέχει η Πολωνία, που παρουσίασε θεαματική αύξηση αφίξεων και στην Ελλάδα. Ευρύτερα, ο ρυθμός ανάπτυξης από Ασία ήταν 8%, ακολουθούμενη από Βόρεια και Νότια Αμερική με 5%. Ακολουθεί η Ευρώπη με 3% και η Αφρική και η Μέση Ανατολή με 2%.

ΤΟΡ 5 προορισμοί

Αναφορικά με τις χώρες υποδοχής των εξερχόμενων τουριστών, το Top-5 αποτελείται από τις ΗΠΑ (66 εκατ.), την Ισπανία (60), την Γερμανία (56), την Γαλλία (44) και την Ιταλία (40). Δηλαδή, οι τέσσερις από τις πέντε χώρες είναι ευρωπαϊκές και το άθροισμά αφίξεων τους ανέρχεται σε 200 εκατ. ή σχεδόν 20% του συνόλου.

Τα επαγγελματικά ταξίδια αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 10% ενώ τα ταξίδια διακοπών κατά 6%. Μικρή αύξηση 3% παρουσίασαν και τα ταξίδια επίσκεψης σε συγγενείς και φίλους.

Τάσεις στην Ευρώπη και στον Κόσμο

Μεταξύ 2010 και 2014 εμφανίστηκαν διαφορετικές τάσεις ανάπτυξης στους τύπους ταξιδιών αναψυχής αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Την μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν τα City Breaks με αύξηση 72% παγκοσμίως και 42% στην Ευρώπη, ακολου-θούμενα από τις διακοπές Sun & Beach με αύ-ξηση 31% και 19% αντίστοιχα, το touring με 28% παγκόσμια αύξηση και 20% στην Ευρώπη. Αντίθετα μείωση 9% παρουσίασαν, στην Ευρώπη, οι διακοπές στην εξοχή (Countryside).

Κρατήσεις και Νέα Τεχνολογία

Οι οnline κρατήσεις αυξηθήκαν το 2014, σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 66% έγιναν μέσω διαδικτύου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κρατήσεις μέσω internet - τουλάχιστον σε ώριμες αγορές – άγγιξαν «επίπεδα κορεσμού» φτάνοντας το 70%. Οι κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων έφτασαν το 26%.

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τρόπος κρατήσεων το 2014 ήταν οι κρατήσεις μέσω smartphone, ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης. Η Κίνα διατήρησε την πρώτη θέση διπλασιάζοντας το ποσοστό της σε 8% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με μερίδιο 6% (3x) και η Ιαπωνία με 6%.

Αντίθετα, blogs, forums και travel portal είναι πολύ δημοφιλή στους χρήστες (60%) την περίοδο σχεδιασμού του ταξιδιού. Το 92% των χρηστών των social media επηρεάστηκε από ταξιδιωτικά blogs. Τα blogs επηρέασαν τους χρήστες στην επιλογή προορισμού τύπου διακοπών αλλά και καταλύματος.

Προοπτικές για το 2015

Παγκοσμίως, αναμένεται αύξηση 4% στα διεθνή ταξίδια για το 2015.

Στην Ευρώπη ειδικότερα αναμένεται μικρή ανάπτυξη κατά 3%, καθώς οι Ευρωπαίοι είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις ταξιδιωτικές τους προθέσεις για το 2015. Ο αριθμός των ανθρώπων που σχεδιάζουν να

ταξιδέψουν διεθνώς το τρέχον έτος έχει ανέβει ελαφρώς στο 72% από 70% πέρυσι. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά προβλέπεται να είναι η Βρετανία με 7%, ακολουθούμενη από την Ελβετία, την Πολωνία και τη Ρωσία με εκτιμώμενη αύξηση περίπου 4%. Η Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% , ενώ η Γαλλία και η Ισπανία με 1%. Αντίθετα στασιμότητα προβλέπεται στην Ολλανδία και μείωση 4% στην Ιταλία.

Κρουαζιέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, το 2014 παρατηρήθηκε μείωση 13% στις αφίξεις επιβατών και 11% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι μείωσης 10% στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων αλλά αύξηση 3% στις αφίξεις επιβατών το 2013.

Επίσης, στα στοιχεία αποτυπώνεται και η τάση για μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια αφού το 2014 αποβιβάστηκαν κατά μέσο όρο 1.289 επιβάτες ανά λιμάνι, έναντι 1.320 το 2013 και 1.157 το 2012.

Σε όρους άφιξης επιβατών κρουαζιέρας, ο Πειραιάς διατηρήθηκε στην πρώτη θέση η Σαντορίνη στη δεύτερη ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Κέρκυρα. Η Μύκονος βρίσκεται στην τέταρτη θέση και το Κατάκολο βρέθηκε στην πέμπτη χάνοντας δύο θέσεις. Ακολουθούν η Ρόδος, το Ηράκλειο και η Πάτμος.

Σε όρους άφιξης κρουαζιερόπλοιων, η εικόνα είναι παρεμφερής με μικρές διαφοροποιήσεις στην κατάταξη 3ης και 4ης θέσης καθώς και 5ης και 6ης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *