ροή ειδήσεων

Η σμαραγδένια Κως



Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη επικράτεια και η Κως λάμπει με το ιδιαίτερο φως της και την απέραντη ιστορία της....


Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Το φυσικό τοπίο, τις εντελώς μοναδικές παραλίες, τα πάμπολλα αξιοθέατα ή την υποδειγματική στην ευγένειά της φιλοξενία. Η πανέμορφη Κως έχει μυστικά που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει και μια πολύπλοκη και γοητευτική προσωπικότητα που την κάνει να πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις των ομορφότερων νησιών του κόσμου.


Η πανάρχαια επικράτεια του Ιπποκράτη
Η Κως βρίσκεται, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, σε μια εξαιρετικά σημαντική θέση του Αιγαίου και της Μεσογείου. Όλη αυτή η επικράτεια δέχτηκε επιρροές τόσο από την ανατολή όσο και από την δύση, ενώ τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας είναι πολύ παλιά. Αυτό που διαφοροποιεί την Κω από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά είναι η ύπαρξη του υπέρλαμπρου ασκληπιείου το οποίο λειτουργούσε εδώ, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού, αλλά και το γεγονός ότι ήταν πατρίδα του Ιπποκράτη έγιναν οι λόγοι που αναδείχτηκε από την αρχαιότητα σε νούμερο ένα προορισμός βαθιάς και αναγεννητικής θεραπείας. Η παράδοση θέλει να έχει επιζήσει ο πλάτανος του Ιπποκράτη, το δέντρο που αναπαυόταν ο μεγάλος αυτός ιατροφιλόσοφος. Στο εντυπωσιακό και από άποψη αρχιτεκτονικής Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ο επισκέπτης θα μυηθεί στην παμπάλαια ιστορία του νησιού.
Τα εμβληματικά κάστρα
Η Κως διαθέτει πολλά κάστρα, λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής και στρατηγικής της θέσης. Τα δύο πολύ σημαντικά κάστρα, της Αντιμάχειας και της Νερατζιάς, μαζί με το κάστρο στον Κέφαλο και στο Πύλι διηγούνται την πολύ σημαντική ιστορία του χώρου. Αυτό της Αντιμάχειας, χτισμένο από τους περιβόητους και μυστηριώδεις Ιωαννίτες Ιππότες είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένο και αποτελεί μια ολόκληρη επικράτεια, με πλήρεις οχυρώσεις και πραγματικό μεγαλείο. Το κάστρο της Νερατζιάς είναι δίδυμο με το κάστρο στην απέναντι μικρασιατική ακτή και αποτελούσαν σε συνδυασμό την πύλη εισόδου και ελέγχου στο στενό αυτό πέρασμα ανάμεσα στις ακτές. Εδώ έχουν ενσωματωθεί στην κατασκευή του κάστρου πάμπολλα αρχαία μέλη από διάφορα αρχαία μνημεία. Είναι στην ουσία ένα αρχιτεκτονικό παλίμψηστο.


Ένα αρχαίο νησί με μια σύγχρονη καρδιά
Η Κως είναι μεν ένα νησί πανάρχαιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο επισκέπτης θα περιηγηθεί απλά στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι δραστηριότητες και οι επιλογές είναι άπειρες. Μπορεί κάποιος να κάνει ιππασία με θέα το πέλαγος, να αφεθεί σε στιγμές χαλάρωσης παίζοντας γκολφ στο Ψαλίδι, να νιώσει παιδί παίζοντας μπόουλιγκ στο κέντρο της πόλης της Κω πριν αφεθεί στην έντονη νυχτερινή ζωή, να παίξει ποδόσφαιρο ή βόλευ στα πολλά οργανωμένα γήπεδα. Η Κως έχει μια πολύ δραστήρια και νεανική φυσιογνωμία. Οι πολλές της παραλίες με λεπτό βότσαλο και άμμο συγκαταλέγονται στις ομορφότε4ρες της Μεσογείου, ενώ στα χωριά γύρω από το πανέμορφο όρος Δίκαιος, στο Ζηπάρι και τον Ασφενδιό για παράδειγμα θα μυηθεί κάποιος στον κόσμο του κρασιού στα παραδοσιακά οινοποιεία τα οποία δίνουν μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα κρασιά της Ευρώπης. Και μάλιστα θα μάθει κάποιος, μιας και είμαστε στην πατρίδα του Ιπποκράτη, με ποιους συνδυασμούς και σε ποιες ποσότητες θεωρούσε ο μεγάλος γιατρός ότι έπρεπε να πίνεται το κρασί για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του!


Παραδοσιακά προϊόντα επιπέδου
Η Κως παρά την έντονη τουριστική κίνηση και την αγάπη που της έχουν οι ταξιδιώτες δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον τουρισμό και αυτό είναι στα μεγάλα της συν! Έτσι κατάφερε, εκτός από το κρασί, να διατηρήσει υψηλή ποιότητα σε πολλά της προϊόντα, όπως το μέλι. Στο πανέμορφο χωριό της Ζιας για παράδειγμα θα δοκιμάσει κάποιος στις πολλές ταβέρνες μια ποικιλία συνταγών με αυθεντικά προϊόντα, με παραδοσιακά τυριά και εκλεκτά κρέατα που θα του μείνουν αξέχαστα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το αεροδρόμιο της Κω βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από την Χώρα και εξυπηρετείται στην πρόσβαση προς αυτήν από ταξί.
Πρόσβαση Η Κως μπορεί να προσεγγιστεί με πλοίο από τον Πειραιά και άλλα ελληνικά λιμάνια, καθώς και από το τουρκικό λιμάνι της Αλικαρνασσού (Τηλ. Λιμεναρχείου: 22420 26594-5).
Μετακίνηση Ένα πυκνό δίκτυο λεωφορείων λειτουργεί στο νησί (Τηλ. Σταθμού Λεωφορείων: 22420 22292). Ταξί και τα ραδιοταξί (τηλ.: 22420 22777, 22420 23333-4, 22420 21666) 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *