ροή ειδήσεων

Tο Ισλαμικό Κράτος πουλάει αρχαία ελληνικά νfoμίσματα στο eBay !!!



Αρχαιότητες τουλάχιστον 2.000 ετών που λεηλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους... στο Ιράκ και τη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος πωλούνται στο eBay από τους τζιχαντιστές.



Κοσμήματα, κεραμικά και νομίσματα, που έχουν κλαπεί από Μουσεία που βρίσκονται στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, φυγαδεύονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου από συμμορίες αρχαιοκαπήλων και στη συνέχεια εμφανίζονται προς δημοπρασία σε σάιτ στο διαδίκτυο.






Στο eBay εμφανίστηκαν δύο αρχαία ελληνικά νομίσματα από την Απάμεια της δυτικής Συρίας σε τιμή ευκαιρίας. Το ένα πωλείται προς 80 περίπου ευρώ και το δεύτερο προς 126 περίπου ευρώ.





Βεβαίως, μόλις έγινε γνωστό ότι πωλούνται στο eBay κλεμμένα νομίσματα, οι αγγελίες κατέβηκαν, ωστόσο τα βρετανικά σάιτ είχαν προλάβει και είχαν πατήσει screen shot και είναι αυτά τα δύο που βλέπετε.


Το Ισλαμικό Κράτος θησαυρίζει από το εμπόριο αρχαιοτήτων. Όπως σας είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, έκθεση προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ υπολόγιζε ότι μόνο μέσα στον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος έβγαλε 24 εκ. δολάρια από την πώληση αρχαιοτήτων.


Ο αριθμός των αρχαιοτήτων που έχει βγάλει το Ισλαμικό Κράτος στο σφυρί είναι τόσο μεγάλος που στην κυριολεξία οι τιμές των αρχαίων αντικειμένων έχουν πέσει.


Θεωρείται ότι το Ισλαμικό Κράτος «καθοδηγείται» στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων σε γειτονικές χώρες, οι οποίοι συμβουλεύουν να «εξάγονται» μικρά αντικείμενα, όπως νομίσματα, τα οποία είναι εύκολο να διακινηθούν .


Οι αρχαίοι θησαυροί εξάγονται μέσω Τουρκίας, Λιβάνου και Ιορδανίας. Μετακινούνται μαζί με φορτία πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων.









Το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτεί τον «ιερό πόλεμο» που διεξάγει πουλώντας αρχαιότητες που έχει λεηλατήσει από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο Ιράκ.


Αναφορά των Αρχών Ασφαλείας του Ιράκ η οποία στάλθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων και ονόματα Κούρδων, Τούρκων και Αράβων λαθρεμπόρων.


Το Ισλαμικό Κράτος μάλιστα φαίνεται να έχει συστήσει και ειδική επιτροπή «αρχαιοκαπηλίας», η οποία επιμελείται την πώληση των αρχαιολογικών θησαυρών που η οργάνωση έχει λεηλατήσει.


Η αρχαιοκαπηλία των τζιχαντιστών αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ισλαμικό Κράτος και υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρονται σε εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις μέχρι στιγμής.


Αν και το Ισλαμικό Κράτος έδειξε βίντεο με την καταστροφή αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης, όπως αποδείχτηκε αργότερα αυτό ήταν «παράσταση», μιας και όλα τα εκθέματα που καταστράφηκαν ήταν αντίγραφα, τα αυθεντικά βρίσκονται στη Βαγδάτη. Τις δε αρχαιότητες του Μουσείου, όχι μόνο δεν τις έσπασαν, αλλά τις έβγαλαν στη μαύρη αγορά.


Η αναφορά τον Ιρακινό πρωθυπουργό σημειώνει ότι μόνο τον Φεβρουάριο το Ισλαμικό Κράτος έβγαλε 24 εκ. δολάρια από την πώληση αρχαιοτήτων.

πηγη

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/3/15 18:30

    όταν αναγραφετε 100% θετικη αναφορα στον πωλητη,τοτε φιλοι μου δεν είναι αυτοι οι τζιχαντηστες που βλέπουμε στις οθονες.ειναι σιγουρα τουρκοι,και λεω τουρκοι γιατι δε χρειαζετε να πατε στην συρια να βρειτε αρχαια ελληνικα ευρηματα αλλα διπλα μας στο μαρμαρις!!!εχει πολλους τουρκους δηθεν αντικερ και ντηλερ αρχαιοτητων μπροστα στα ματια σας!οχι βεβαια στο τουριστικο μπαζαρ αλλα πισω στα μικρομάγαζα των συνοικιων.περυσι ειδαμε πολλα,βυζαντινες εικονες,κλπ αλλα όταν τους λες που τα βρηκατε αυτά τα ελληνικα ευρηματα?σου απαντουν νευρικα ότι δεν είναι ελληνικα αλλα ιονικα!!!τελος παντων,καταλαβαινετε τι γινετε διπλα!καπιοι σιγουρα τα διοχετευουν εκει και οι τουρκοι,εχοντας μαγαζια,πιστωτικες και εμποριο στο ΕΒΑΥ καταφερνουν να πουλανε ότι βρουνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *