ροή ειδήσεων

Bank of America: Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ


Στις 9 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τραβήξει το ποσό των 458 εκατομμυρίων ευρώ και να τo μεταφέρει στον λογαριασμό του ΔΝΤ. ...

Είναι χρήματα που αντιστοιχούν στην τρέχουσα δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια αλυσίδα γεγονότων, σύμφωνα με την Bank of America.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί επισήμως να χρεοκοπήσει μόνο τον Μάιο. Ασφαλώς, εάν δεν καταβληθεί μια δόση, θα μπορούσαν να προκληθούν αρνητικά σενάριαH αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως η Ελλάδα θα βρεθεί εντός του Απριλίου μπροστά στο φάσμα ενός πιστωτικού γεγονός, στην πραγματικότητα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος και στη συνέχεια, αν και πάλι δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί επισήμως να χρεοκοπήσει μόνο τον Μάιο. Ασφαλώς, εάν δεν καταβληθεί μια δόση, θα μπορούσαν να προκληθούν αρνητικά σενάρια, εάν αυτό οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες καταθέσεων. Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τον λαό ότι έχει λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, εκτιμούμε χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς».
Εάν δεν πληρωθεί μία δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως μια άμεση χρεοκοπία. Η Ελλάδα ίσως έχει μια σιωπηρή περίοδο χάριτος ενός μηνός. Η αλληλουχία των γεγονότων θα έχει ως εξής:
1) Αποστέλλεται άμεσα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.
2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα τού να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση.
3) Μετά από έναν μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
Μόλις ενημερωθεί το εκτελεστικό συμβούλιο για την οφειλή που δεν τακτοποιήθηκε, θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων. Σύμφωνα με τη Master Financial Assistance Facility Agreement μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η κοινοποίηση της καθυστερημένης πληρωμής στο ΔΝΤ θα συνιστούσε μια περίπτωση αθέτησης πληρωμών για τα δάνεια του EFSF.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε το ρίσκο το EFSF να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του μηχανισμού διευκόλυνσης ή ακόμη και να ζητήσει το κύριο ποσό των δανείων του, να είναι άμεσα απαιτητό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένα default event για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα του PSI. Ακόμη κι αν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, πρέπει επίσης να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.
Η Ελλάδα πρέπει επίσης να πληρώσει τόκους 274 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τον Απρίλιο. Υποθέτοντας ότι πληρώνει 194 εκατ. ευρώ τόκο σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων στις 17 Απριλίου, θα μείνει με μια οφειλή τόκων 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου. Τα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ προβλέπουν μια περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή των τόκων, προτού κηρυχθεί χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει επίσης και για τα GGBs του PSI που κατέχονται από ιδιώτες.
iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *