ροή ειδήσεων

Πρωτοφανής επίθεση κατά Βαρουφάκη σε εστιατόριο στα Εξάρχεια



Η αφήγηση του υπουργού Οικονομικών για το επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης...

«Η Δανάη, πριν προλάβω να τη σταματήσω, με αγκάλιασε με δύναμη, έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν εμένα!» - «Μας έβρισαν, μας πέταξαν γυάλινα αντικείμενα» - «Αν είχα αστυνομικούς μαζί, θα είχαν καεί τα Εξάρχεια!» δήλωσε ο υπουργόςΘύμα πρωτοφανούς προπηλακισμού έπεσε το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όλα συνέβησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν στο εστιατόριο «Γιάντες» με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.




«Μας έβρισαν, μας πέταξαν γυάλινα αντικείμενα. Η Δανάη με προστάτευσε για να μη με χτυπήσουν. Ακολούθησε συνομιλία σε υψηλούς τόνους στη Βαλτετσίου. Ηθελαν να με διώξουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου εξιστορεί τα όσα συνέβησαν ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης από το επεισόδιο δεν τραυματίστηκε κανείς, εκτιμώντας ότι στόχος των νεαρών, δεν ήταν ο τραυματισμός του ιδίου και της συζύγου του καθώς, αν ήθελαν να τον τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν.

«Η Δανάη σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας παραστατικά τι συνέβη.

Ένα τέταρτο αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, το ζεύγος Βαρουφάκη επιχείρησε να εξέλθει από το εστιατόριο όπου εκεί υπήρξε νέος έντονος διάλογος.

«Η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή» επισημαίνει πάντως ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του.

Οπως είναι γνωστό ο υπουργός Οικονομικών με δική του απαίτηση δεν έχει αστυνομική συνοδεία, ενώ οι αρχές δεν ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον Γιάννη Πανούση, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Χθες το βράδυ (Τρίτη 28η Απριλίου), στην περιοχή των Εξαρχείων, η σύζυγός μου Δανάη Στράτου κι εγώ δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στο εστιατόριο όπου δειπνήσαμε. Αντίθετα με τις εικασίες που ακούστηκαν, δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή για μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής «αποδόμησής» μου των τελευταίων ημερών.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Κατά τις δέκα το βράδυ συνάντησα την Δανάη και μία φίλη μας στην υπαίθρια αυλή του εστιατορίου Γιάντες στην Οδό Βαλτετσίου, όπου και δειπνήσαμε. Δύο ώρες περίπου αργότερα, αφού είχαμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, εισέβαλε στην αυλή ομάδα αντιεξουσιαστών. Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρήψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον «χώρο τους».

Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να την σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.

Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την «εμπροσθοφυλακή» (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με την Δανάη κατευθυνόμενοι προς την μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον «χώρο» τους.

Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.

Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια «εισβολών» ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.

Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».

Το σκήνικο περιέγραψε και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου στον λογαριασμό της στο Facebook:

«Συνέβη απόψε στα Εξάρχεια: Ο Βαρουφάκης με τη γυναίκα του και μια φίλη τους έτρωγαν στην ταβέρνα της Βαλτετσίου, όπου συχνάζουν χρόνια. Κάποια στιγμή όρμησαν μέσα καμιά 10αρία εξαγριωμένοι νεαροί και άρχισαν τους προπηλακισμούς σε στυλ "τι δουλειά έχεις εσύ εδώ ρε, εδώ είναι δική μας περιοχή" και τέτοια.

Ψύχραιμος ο Βαρουφάκης, τους έπιασε την κουβέντα και οι νεαροί αποχώρησαν απο την ταβέρνα , περιμένοντάς τους όμως έξω , όπου είχαν συγκεντρωθεί ήδη καμια 60αριά ακόμη. Χωρις αστυνομική συνοδεία εννοείται, ο υπουργός και η γυναίκα του, κατευθύνθηκαν προς τη μηχανή τους, με τους συγκεντρωμένους να τους προπηλακίζουν ακόμη πιο έντονα. Τότε ο Βαρουφάκης τους πλησιάζει και τους λέει: " Θέλετε να με χτυπήσετε, χτυπήστε με, κάντε ο,τι θέλετε, αλλά ελάτε να μιλήσουμε πρώτα . Πείτε μου γιατί δεν με θέλετε στα Εξάρχεια , εγώ ζούσα εδώ πολύ πριν από σάς και εξακολουθώ να συχνάζω , γιατί τα αγαπάω ". Στη μέση της Βαλτετσίου στήθηκε λοιπόν ένα τεράστιο πηγαδάκι μαζι τους , με μια συζήτηση που κράτησε πάνω από μισή ώρα, ενώ είχε αρχίσει να μαζεύεται και άλλος κόσμος , σχεδόν 200 άτομα! Στο τέλος του είπαν "καλά τα λές, αλλά στα Εξάρχεια να έρχεσαι όταν θα πάψεις να είσαι πολιτικός"! Γέλασε, πήρε τη Δανάη του και έφυγαν με τη μηχανή τους...

Οταν τον ρώτησα αν μετά από αυτό σκοπεύει να ξαναδεί το θέμα της προστασίας, μου είπε το εξής : "Είσαι καλά ? Σκέψου να είχα απόψε αστυνομικούς μαζί μου . Θα είχαν καεί τα Εξάρχεια. Τώρα είναι που δεν πρόκειται να δεχτώ αστυνομική συνοδεία"... Αυτα συνέβησαν απόψε... Μια ιστορία αυστηρώς ακατάληπτη για κακομοίρηδες μικρόνοες, αξιοθρήνητους τύπους του μέσου όρου και φοβισμένες εθελόδουλες γραβάτες ...»

Αντιδράσεις

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης καθιστά σαφές ότι τα θέματα της στοιχειώδους ευγένειας των ανθρώπων δεν διδάσκονται με ΜΑΤ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών. «Υπάρχει μια ομάδα αντιεξουσιαστών, που δεν εκφράζει όλο το χώρο των αντιεξουσιαστών, η οποία έχει πει ότι πρέπει να υπάρξει αναρχική προβοκάτσια για να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διατεταγμένη υπηρεσία, υπάρχει κέντρο» ανέφερε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς συνομιλούμε και με τους αντιεξουσιαστές με όλους τους Έλληνες πολίτες... Οι συγκεκριμένη εκφράζουν πολύ μικρή μειοψηφία, και συμπίπτουν δυστυχώς με τους ακραίους δανειστες» πρόσθεσε.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «σκέτο φασισμό», ενώ σχολίασε ότι «ο άγριος προπηλακισμός δεν είναι μαγκιά, επανάσταση ή αναρχία».




Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ΆδωνιςΓεωργιάδης, πάλι μέσω Twitter, χαρακτήρισε το γεγονός απεχθές και απαράδεκτο.


Αντίδραση και από τη Φωτεινή Πιπιλή, η οποία εστίασε στην αντίδραση της Δανάης Στράτου.


Δείτε τι έγραψε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος


protothema


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *