ροή ειδήσεων

Το ήξερες; Τελικά περισσότερο κακό στην υγεία κάνουν τα τσιγάρα ή τα πούρα;



Έρευνα που έγινε στην Αμερική έρχεται να καταρρίψει το μύθο που λέει ότι τα πούρα...
είναι πιο ασφαλής επιλογή για κάπνισμα, σε σχέση με τα τσιγάρα....

Οι ερευνητές της αρμόδιας εποπτικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Σίντι Τσανγκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», πραγματοποίησαν μια συστηματική επανεξέταση των μέχρι σήμερα δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με το κάπνισμα πούρων. Συνολικά αναλύθηκαν 22 μελέτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Όπως επεσήμανε η Τσανγκ, «τα ευρήματα ενισχύουν τη διαπίστωση ότι το κάπνισμα των πούρων έχει πολλούς παρόμοιους κινδύνους για την υγεία με το κάπνισμα των τσιγάρων. Τα πούρα συνδέονται με θανατηφόρους καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του λάρυγγα και των πνευμόνων, καθώς επίσης με καρδιοπάθεια και με αορτικό ανεύρυσμα».
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι άνθρωποι κάπνιζαν πούρα αποκλειστικά και ποτέ δεν είχαν καπνίσει άλλα προϊόντα καπνού (τσιγάρα κ.α.), εμφάνιζαν αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ιδίως όσοι κατέβαζαν τον καπνό του πούρου, είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων). Ακόμη όμως και όσοι απέφευγαν να εισπνέουν τον καπνό του πούρου, είχαν -αν και σε μικρότερο βαθμό- αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου και του λάρυγγα.
Όσοι, πριν από τα πούρα, κάπνιζαν τσιγάρα, είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει τσιγάρα πριν τα πούρα.
Η κατανάλωση πούρων εμφανίζει ανοδική τάση διεθνώς. Στις ΗΠΑ π.χ. διπλασιάσθηκε από 6,2 δισεκατομμύρια το 2000 σε 13,7 δισεκατομμύρια το 2011, ενώ την ίδια περίοδο στην χώρα αυτή υπήρξε μείωση κατά 33% στην κατανάλωση των τσιγάρων.
Η χρήση των πούρων σημειώνει ανησυχητική αύξηση ιδίως μεταξύ των νέων, ενώ παλαιότερα τα πούρα ήταν κυρίως μια συνήθεια των μεγαλύτερων -και κατά τεκμήριο πιο ευκατάστατων- σε ηλικία ατόμων. Η αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές και στην πλευρά της προσφοράς, καθώς στη διεθνή αγορά δεν κυκλοφορούν μόνο μεγάλα και ακριβά πούρα όπως κάποτε, αλλά πλέον μια διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία πούρων σε διάφορα μεγέθη, γεύσεις και συσκευασίες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *