ροή ειδήσεων

Επιστολή στον Τσίπρα να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά



Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απευθύνουν οι συμμετέχοντες....
στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που έγινε σήμερα στην Αθήνα.

Με την επιστολή γνωστοποιούν στον πρωθυπουργό όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση κατά του ενδεχομένου κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Στο πλευρό των αιρετών του α' και του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάχθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που μίλησαν πριν από τη συνεδρίαση.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Στη δισέλιδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που υπογράφεται από τους προέδρους 13 συλλογικών φορέων των νησιών, αναφέρεται ότι οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου εκφράζουν τη βαθύτερη αγωνία τους για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ «που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με διαρροές βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών».

Σημειώνεται ότι «το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο» και ότι είναι αποφασισμένοι να το προασπίσουν «με κάθε τρόπο», καθώς υιοθετήθηκε για να αντισταθμισθούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις περιοχές αυτές.

Γίνεται αναφορά στις ελλείψεις στα νησιά στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, στον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και στο «δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων». Και τονίζεται ότι τα νησιά «απέχουν μακράν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται».

Σημειώνεται ότι «λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής».

Τονίζεται ότι στα νησιά «αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

Προστίθεται ότι «λόγω τουρισμού είναι η κατ' εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία».

Και η επιστολή καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά. Απαιτούμε από τους δανειστές να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *