ροή ειδήσεων

Εκτιμήσεις για αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα



Μετά τη μεγάλη άνοδο, το 2013, των αφίξεων στην Ελλάδα σε επίπεδα άνω του ενός εκατομμυρίου Ρώσων τουριστών,... η αυξητική τάση ανακόπηκε. Το 2014 οι αφίξεις υποχώρησαν άνω του 20% και την τρέχουσα περίοδο η πτώση των τουριστικών κρατήσεων από τη Ρωσία για την προσεχή σεζόν σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας εκτιμάται μεταξύ 50% και 60% σε ορισμένους προορισμούς. Η κατάσταση πάντως τείνει να σταθεροποιηθεί και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί τελικά η πτώση για το 2015 να περιοριστεί στο 20%.

«Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχιστεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δε θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν», τονίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Στη Χαλκιδική ήδη άρχισαν να φοβούνται πως η πτώση θα είναι μεγάλη, αν δεν αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα. Οι προκρατήσεις από τη Ρωσία είναι αισθητά μειωμένες κατά 40%, ενώ και από τη Γερμανία υπάρχει μείωση 10%. Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμη αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.

Εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική κίνηση στη χώρα μας από τη Ρωσία τη φετινή σεζόν, εκφράζουν οι ρώσοι τουρ οπερέιτορ, με μερίδα να εκτιμά ότι οι ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα θα είναι φέτος στα περυσινά επίπεδα και άλλους να στηρίζουν περισσότερο το σενάριο των απωλειών.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ευνοϊκοί παράγοντες όπως η δημοφιλία της χώρας στους Ρώσους, η σχετική σταθεροποίηση του ευρώ και οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών, θα συμβάλλουν στη διατήρηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και φέτος.

«Κατά τη γνώμη μου, η ροή τουριστών προς την Ελλάδα φέτος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», επισημαίνει μιλώντας στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ATOR, η διευθύντρια Σβετλάνα Νταβιντιούκ. Όπως εξηγεί η ίδια, «η Ελλάδα προσελκύει τουρισμό από τη Ρωσία εξαιτίας των νησιών της, της πλούσιας ιστορίας της, της γαστρονομίας και της φιλικότητας των κατοίκων της».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και η διευθύντρια πωλήσεων της TEZ TOUR, η οποία εκτιμά ότι «παρά τις μεγάλες απώλειες το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ο ρυθμός των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα την άνοιξη που διανύουμε είναι πολύ καλός.

Οι τουρ οπερέιτορ συμφωνούν ότι οι κρατήσεις που καταγράφηκαν στα μέσα Απριλίου εμφανίζουν ελαφρά αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων, κάτι που αποδίδεται στον ρυθμό ανόδου του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ.

Με αυτό το ρυθμό, οι κρατήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και θα αυξηθούν για Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Πελοπόννησο. Επομένως, συμπεραίνουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η τουριστική ροή δεν θα περάσει σε αρνητικό έδαφος, αλλά θα παραμείνει στα περυσινά επίπεδα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *