ροή ειδήσεων

Η μαγειρίτσα προκαλεί ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ...



Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων καταγράφεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα...
Οπως διευκρινίζουν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας αυτό συμβαίνει διότι η υπερβολική κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών που περιέχει η μαγειρίτσα αργά το βράδυ και ακόμη περισσότερο μετά από νηστεία, προκαλεί αιφνίδιο έμφραγμα.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι «οι κλίνες στα νοσοκομεία της Αθήνας γεμίζουν μερικές ημέρες αργότερα και όχι την Κυριακή του Πάσχα, καθώς το 70% των εμφραγμάτων συμβαίνουν στην περιφέρεια, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι για να γιορτάσουν το Πάσχα».
Δεν είναι όμως μόνο οι καρδιολογικές μονάδες που γεμίζουν αυτές τις ημέρες, αλλά και οι πνευμονολογικές, καθώς οι υπερβολική ποσότητα από το αλάτι που καταναλώνουμε, προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
«Μάλιστα, το πνευμονικό οίδημα είναι πιο ύπουλο, καθώς η κατακράτηση του αλατιού εκδηλώνει τη νόσο δύο ημέρες αργότερα. Γι΄αυτό και όσοι εκδηλώσουν δύσπνοια την επόμενη ημέρα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τον γιατρό τους», εξηγεί ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε επ’ευκαιρία του 30ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 17 και 18 Απριλίου στην Αθήνα.
Στο ίδιο πλαίσιο ο καθηγητής Δημήτριος Τούσουλης παρουσίασε τα πιο πρόσφατα δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και των δυσλιπιδαιμιών, των βαλβιδοπαθειών, της καρδιακής ανεπάρκειας και της βηματοδότησης. Όσον αφορά τις επεμβατικές εξελίξεις τα επικαλυμμένα stents που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πράγματι μειώσει τα ποσοστά επαναστένωσης στα στεφανιαία αγγεία. Νέα εξέλιξη αποτελούν τα βιοδιασπώμενα stent που μετά την τοποθέτησή τους στα στεφανιαία αγγεία αποδομούνται. Φαίνεται πως τα stent αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικές κατηγορίες ασθενών προσφέροντας το πλεονέκτημα ότι δεν παραμένουν στο αγγείο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνεχώς αυξανόμενη τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της διαδερμικής τοποθέτησης αορτικών βαλβίδων σε ασθενείς με στένωση αορτής και σημαντικά προβλήματα υγείας που δεν τους επιτρέπουν να χειρουργηθούν. Τελευταία μάλιστα πεδίο εντατικής έρευνας αποτελεί η εξέλιξη και τοποθέτηση διαδερμικά ή με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους από την κορυφή της καρδιάς τεχνητών βαλβίδων για την αντιμετώπιση της σημαντικής ανεπάρκειας μιτροειδούς, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Αναφέρθηκε στις θεραπευτικές εξελίξεις της καρδιακής ανεπάρκειας και συγκεκριμένα στους αναστολείς της νεπριλισίνης που μεταβάλλουν το νευρο-ορμονικό προφίλ των πασχόντων και συνοδεύεται από παράταση της επιβίωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών. Επίσης, αναφέρθηκε στη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του PCSK9. Με τη θεραπεία αυτή ενεργοποιούνται οι υποδοχείς της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα της ακόμα και σε ασθενείς με ανθεκτική υπερλιπιδιαμία.
Τέλος, αναφέρθηκε στην εφαρμογή βηματοδοτών χωρίς ηλεκτρόδια που είναι αποτελεσματική και μπορεί να αποδειχθεί πλέον ασφαλής των κλασσικών συστημάτων, αφού η απουσία ηλεκτροδίων μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές. Μάλιστα φαίνεται πως στο μέλλον θα είναι δυνατή και η φόρτιση τους εξωτερικά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης τους μειώνοντας έτσι την ταλαιπωρία των ασθενών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *