ροή ειδήσεων

Capital controls ήδη στις επιχειρήσεις. Και κλειστά ΑΤΜ μετά το Πάσχα;



Αρχίζει να γίνεται ορατός πλέον ο κίνδυνος να επιστρέψει ο κόσμος από τις Πασχαλινές... του εξορμήσεις και να βρει κλειστά τα ΑΤΜ. ‘Η για την ακρίβεια, να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις αναλήψεις και στις τραπεζικές συναλλαγές. Αν δεν βρεθεί λύση, έστω και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δεν υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, τότε το ενδεχόμενο επιβολής capital controls θα είναι προ των πυλών. Καθώς ήδη το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζει τα όρια αντοχής του σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα.

Οι τράπεζες αναμένουν ούτως ή άλλως εναγωνίως τη νέα παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ELA, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αναλήψεις που παρατηρούνται την Πασχαλινή περίοδο. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη μελετηθεί σενάρια επιβολής περιοριστικών μέτρων στην απευκταία περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, έχει καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η αγορά θα κινηθεί κανονικά την Προπασχαλινή περίοδο, καθώς οποιοδήποτε μέτρο αυτές τις μέρες θα τίναζε στον αέρα την καταναλωτική αγορά και την οικονομία.

Επί της ουσίας όμως, περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στις συναλλαγές των τραπεζών με τις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή μάλιστα που πλέον οι τράπεζες φτάνουν στο σημείο να μην εκδίδουν ούτε καν εγγυητικές επιστολές, η ασφυξία ολοκληρώνεται. Εγγυητική δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με πολύ μεγάλη δυσκολία την ίδια στιγμή οι τράπεζες κλείνουν ή περιορίζουν δραματικά τα πιστωτικά όρια. Και αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω Πάσχα, ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό απαιτούν από τις επιχειρήσεις προκαταβολή του συνόλου της συναλλαγής ή πλήρη κάλυψη με εγγυητικές επιστολές. Αδιέξοδο δηλαδή.

Πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ασφυκτιούν υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων των τραπεζών και της απίστευτης δυσκολίας με την οποία παρέχεται πλέον και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η ρευστότητα. Με πλήρη αδυναμία δανεισμού και φειδωλή και τμηματική ανταπόκριση σε αιτήματα αναλήψεων. Και είναι σαφές ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα πολλαπλασιαστούν οι χρεοκοπίες, καθώς την ίδια στιγμή οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να οριοθετήσουν τις επισφάλειές τους και να ενισχύσουν τις εισροές ρευστότητας, έχουν αρχίσει να γίνονται πιεστικές έναντι των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο μηδέν. Ο χρόνος έχει τελειώσει και η τακτική της κυβέρνησης να οδηγήσει μέσα από συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις τα πράγματα σε οριακό σημείο παίζοντας με τη φωτιά, δημιουργεί κινδύνους που μπορεί να εξελιχθούν σε πραγματική καταστροφή. Ας ελπίσουμε ότι έστω και στο παρά... μηδέν, θα πρυτανεύσει η σωφροσύνη και δεν θα βρεθούμε προ μίας ρήξης, η οποία θα στείλει την ήδη σοβαρά τραυματισμένη ελληνική οικονομία στην... εποχή των σπηλαίων.

capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/4/15 14:26

    Ετσι δωσε πανικο στο κοσμακι ετσι να τρεχουνε ολοι να σηκώνουν οτι εχουν και δεν εχουν αλήτες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *