ροή ειδήσεων

Η Αθήνα στις 16 «εξυπνότερες πόλεις» που επιχορηγεί η IBM



Η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε από την εταιρία IBM ως μία από τις 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο...
–και μία από τις δύο ευρωπαϊκές- προκειμένου να υποστηριχθεί σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείριση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών....


Η διάκριση για την Αθήνα ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα και οι 16 νικητές για την περίοδο 2015-16 επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 100 δήμους παγκοσμίως, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΙΒΜ σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη αναγνώριση της δουλειάς ουσίας που γίνεται στην Αθήνα, ώστε να γίνει μία σύγχρονη μεγαλούπολη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια επιμονή αλλά και την ίδια αξιοπιστία, προκειμένου να έχει δίπλα του ισχυρούς διεθνείς εταίρους».

Το πρόγραμμα «Smarter Cities Challenge» (@CitiesChallenge) της IBM (NYSE: IBM) θα στείλει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρίας στην πόλη της Αθήνας προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού συστήματος της πόλης, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge και κατά τη διάρκεια μιας τυπικής προετοιμασίας των ομάδων που συνεργάζονται με τις ωφελούμενες πόλεις, τα μέλη της - που απαρτίζονται από πέντε έως έξι εξειδικευμένα στελέχη της ΙΒΜ – συγκεντρώνουν και αναλύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής των Δήμων

Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων, και με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνουν δεδομένα και αποκρυσταλλώνουν διαφορετικές προοπτικές για τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες καινοτόμες προτάσεις για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες της ωφελούμενης πόλης, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές, γραπτό σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Για πρώτη φορά, εκτός από τη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για να καταγράψει τον παλμό της πόλης, όπως αυτός εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλύπτοντας τύπους μετακίνησης σχετιζόμενες με σπουδές, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Το εργαλείο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται ερωτήματα που είναι διατυπωμένα σε φυσική, μη τεχνική γλώσσα, αλλά και να υποστηρίζει τους χρήστες του σε θέματα συνεργασίας, εξαγωγής προβλέψεων και σχεδιασμού.

Σήμερα, η IBM ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων του προγράμματος Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ για το 2015-2016, που είναι οι εξής πόλεις και περιοχές:

Αθήνα, Ελλάδα
Αλλαχαμπάντ, Ινδία
Άμστερνταμ, Ολλανδία
Βιζάγκ, Ινδία
Ντιτρόιτ, ΗΠΑ
Μελβούρνη, Αυστραλία
Μέμφις, ΗΠΑ
Ντένβερ, ΗΠΑ
Ξουζού, Κίνα
Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Σαν Ισίντρο, Περού
Σαντιάγκο, Χιλή
Σεκοντί, Γκάνα
Σουράτ, Ινδία
Ταϊτσούνγκ, Ταϊβάν
Χουιζού, Κίνα

Η κυρία Jennifer Crozier, Επικεφαλής του τομέα Global Citizenship Initiatives της ΙΒΜ, συνεχάρη τους νικητές και δήλωσε: «Με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας, πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σήμερα σε θέση να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα, να μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις συνεργάζονται με τους πολίτες, παρέχουν υπηρεσίες και κάνουν τη ζωή στην πόλη πιο εύκολη. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και αισθάνονται ευτυχείς να προσφέρουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ταλέντων, καινοτομιών και πόρων της ΙΒΜ ώστε να βοηθήσουν τόσες πολλές πόλεις να βελτιωθούν. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε, στη διάρκεια του επόμενου έτους, με τη νέα αυτή ομάδα ηγετών για να κάνουμε τις πόλεις τους πιο έξυπνες».

Τι είναι ο διαγωνισμός «εξυπνότερες πόλεις» Ο διαγωνισμός «Εξυπνότερες Πόλεις» της ΙΒΜ (ΙΒΜ Smarter Cities Challenge) εντάσσεται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρίας και αποτελεί μια πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν (pro bono) βοήθειας προς Δήμους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μεταφορές και τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, τα έσοδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια έργα.
Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Διαγωνισμού, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, επιλεγμένες μεταξύ 600 υποψηφίων, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται σε περισσότερα από 66 εκ. δολάρια. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500,000 δολαρίων.

Το πρόγραμμα ΙΒΜ Smarter Cities Challenge έχει ήδη επιτύχει απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, η ΙΒΜ έχει βοηθήσει πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Έργα που στηρίχθηκαν στην παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΙΒΜ βοήθησαν να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των δημοτικών υπηρεσιών, επέτρεψαν σε πόλεις να κερδίσουν σημαντικά βραβεία και τις κατέστησαν περισσότερο ανταγωνιστικές. Στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μόνο μηνών περιλαμβάνονται και τα εξής:

• Ταϊνάν, Ταϊβάν: Η πόλη εξασφάλισε κρατική χρηματοδότηση για έργα ασύρματων επικοινωνιών με σκοπό να καταστήσει τις επικοινωνίες τεχνολογίας 4G διαθέσιμες σε λεωφορεία και να ηλεκτροδοτήσει έξυπνους χώρους στάθμευσης, φωτεινούς σηματοδότες, υπηρεσία από κοινού χρήσης ταξί, έξυπνες υπηρεσίες ρυμούλκησης και ένα κέντρο συγκοινωνιακών πληροφοριών το οποίο επίσης προσφέρει στους ταξιδιώτες συμβουλές για το σχεδιασμό των μετακινήσεών τους.
• Μπέρμινχαμ, Πολιτεία της Αλαμπάμα, ΗΠΑ: Η πόλη έχει ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση προγράμματος κινητών αγορών τροφίμων με φρέσκα και θρεπτικά φαγητά σε προσιτές τιμές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε υποεξυπηρετούμενες γειτονιές, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τοπικές προκλήσεις δημόσιας υγείας.
• Νόξβιλ, Πολιτεία του Τενεσί, ΗΠΑ: Η πόλη εξασφάλισε 7.12 εκ, δολάρια για τη μόνωση 615 τοπικών κατοικιών και την τόνωση της εκπαίδευσης σε θέματα ενεργειακής απόδοσης.
• Βαλπαραΐσο, Χιλή: Η πόλη εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για υποδομές μεταφορών που θα κάνουν την πόλη ανταγωνιστικότερη οικονομικά.
• Επαρχία Σάφολκ, Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ: Η Επαρχία εγκαινίασε πρωτοβουλίες για καθαρό νερό, με σκοπό να ενισχύσει την φυσική και οικονομική υγεία της περιοχής αλλά και να προσφέρει προστασία από φυσικές καταστροφές.
• Χιούστον, Πολιτεία του Τέξας, ΗΠΑ: Η πόλη δημιούργησε μια εύχρηστη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δημόσιας ασφάλειας, προσφέροντας έτσι ένα ισχυρό βήμα για τη φωνή των πολιτών.

πηγή: antenna.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *