ροή ειδήσεων

Εκατό ανήλικοι κάθε χρόνο εξαφανίζονται



Φυγές εφήβων, εξαφανίσεις χωρίς προφανή λόγο, γονικές αρπαγές, ασυνόδευτοι που χάθηκαν... τα ίχνη τους και απαγωγές από τρίτο πρόσωπο. Πέντε κατηγορίες εξαφάνισης που ενεργοποιούν τον συναγερμό του Amber Alert, του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης πολιτών από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Κάθε χρόνο εξαφανίζονται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 100 ανήλικοι. Πέρυσι, δηλώθηκαν 111 περιστατικά, ενώ το 2013 είχαμε 160 εξαφανίσεις. Το ποσοστό εύρεσης αγγίζει το 90%», δηλώνει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Λαγουμιντζή, συντονίστρια της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000». Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά κορίτσια 13-18 ετών που «δραπετεύουν» από το σπίτι λόγω σύναψης κάποιου δεσμού ή κακού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ωστόσο για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός του Amber Alert απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

«Θα πρέπει το παιδί να είναι σε μικρή ηλικία, να υπάρχουν ενδείξεις που να δηλώνουν ότι ενδεχομένως βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του, υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή και η αστυνομία να κρίνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί», εξηγεί η κ. Λαγουμιντζή.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του 7χρονου Χ.Κ. στη Νέα Μάκρη. Ολα άρχισαν όταν η γιαγιά του, η οποία είχε αναλάβει τη φροντίδα του αντίκρισε το κρεβάτι του εγγονού της άδειο. Η καταρρακτώδης βροχή σε συνδυασμό με τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού οδήγησαν την αστυνομία στην απόφαση για ενεργοποίηση του Amber Alert. Το κλάμα του αγοριού που έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής οδήγησε τελικά στον εντοπισμό του σε μια δασώδη, δύσβατη περιοχή.

«Η συντονισμένη κινητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι το κλειδί σε κάθε περίπτωση εξαφάνισης. Οι πρώτες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος», προσθέτει η κ. Λαγουμιντζή αναφερόμενη στην ιστορία ενός παιδιού 2,5 ετών που εξαφανίστηκε ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού.

«Οι γονείς και οι γείτονες της οικογένειας έψαχναν περίπου τέσσερις ώρες να βρουν τον μικρό χωρίς αποτέλεσμα και κατόπιν αποφάσισαν να απευθυνθούν στην αστυνομία. Λίγη ώρα μετά την ενεργοποίηση του Amber Alert πληροφορηθήκαμε ότι το παιδί είχε χάσει τον προσανατολισμό του και περιφερόταν στη γύρω περιοχή. Ευτυχώς εντοπίστηκε από έναν αγρότη».

Στη Γραμμή 116000 απασχολούνται 20 κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η υπηρεσία συνεργάζεται με 55 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως η Πυροσβεστική, το Λιμενικό και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/5/15 11:53

    Οι γονείς επιτέλους πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους με όλα αυτά που γίνονται σχεδόν κάθε μέρα από την πλευρά των αρρωστημένων καθαρμάτων που κυκλοφορούν μεταξύ μας.

    Και θα πρέπει να θεσπιστεί ως ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ τα παιδιά να μην αφήνονται ΠΟΤΕ μόνα με κανέναν φίλο ή γνωστό, ακόμα και συγγενή!

    Τα αρρωστημένα αυτά κτήνη κάθε μέρα είναι όλο και περισσότεροι...Οι δολοφόνοι των παιδικών ψυχών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *