ροή ειδήσεων

Ο μυστικός κόσμος της Λυκίας



ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΕΤΙΓΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ...

Η μυστηριακή, πανέμορφη Λυκία στην σημερινή Τουρκία, είναι μια βαθιά ελληνική υπόθεση

Δεν είναι καθόλου απίθανο να συναντήσει ο ταξιδιώτης συμπαθέστατους Κρητικούς – μουσουλμάνους το θρήσκευμα, που βρέθηκαν εδώ με τις γνωστές ανταλλαγές. Η πανάρχαια αυτή επικράτεια του Λύκαιου – δηλαδή φωτεινού – Απόλλωνα, αυτή η γιρλάντα από φως, ακρογιάλια, μυστηριακά ιερά, μόλις 45 χιλιόμετρα από την Ρόδο, αξίζει να την γνωρίσουμε. Είναι ένας πολύ αγαπημένος τουριστικός προορισμός, αλλά εμείς, ως Έλληνες, ίσως να καταλαβαίνουμε κάπως περισσότερο τους κώδικες στους οποίους μας μιλάει αυτή η γη.



Η Φετχιγιέ, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα
Η κυριότερη πόλη της Λυκίας, η Φετφιγιέ έχει μπει για τα καλά στην λίστα με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Πρόκειται για την πανάρχαια Τελμησσό, ή Γιγαντία, η οποία κατοικείται για περισσότερα από 5000 χρόνια από τα ελληνικά φύλα. Η πόλη αναπαύεται στον κόλπο του Γλαύκου, με θαυμάσιο μεσογειακό κλίμα και πολλοί ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Το αρχαίο θέατρο και το Μουσείο με τα σπουδαία ελληνικά και ελληνιστικά ευρήματα, αλλά και με το περίφημο Λητώο, μια τρίγλωσση στήλη στα αραμαϊκά, τα ελληνικά και τα περσικά, που χαράχτηκε το 358π. Χ. αποτελούν σημαντικότατα αξιοθέατα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι μια σαρκοφάγος που βρίσκεται προς τον δρόμο της θάλασσας, αλλά και ο μεγαλοπρεπέστατος τάφος του Αμύντα στον κοντινό λόφο.



Τα «Δωδεκάνησα» της Λυκίας
Στον πανέμορφο κόλπο του Γλαύκου βρίσκονται δώδεκα πραγματικά σμαραγδένια νησάκια, τα 12 Νησιά της Λυκίας. Είναι πολύ συνηθισμένο να κάνουν οι ταξιδιώτες
hopping island σε αυτούς τους μικρούς παραδείσους με γκουλέτς, τα μικρά γιωτ, που προσφέρουν πολλές ανέσεις, αλλά η τιμή τους δεν είναι καθόλου απαγορευτική. Πανέμορφα βυζαντινά μνημεία είανι διάσπαρτα σα νησιά, με σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο αυτό του Αγίου Νικολάου, ενώ και οι βαρκάδες στον κόλπο της Κλεοπάτρας είναι συναρπαστικές.



Εντυπωσιακά φαράγγια και ιαματικά λουτρά
Η Λυκία γενικά έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενδοχώρα. Το φαράγγι με τις Πεταλούδες στο Κελεμπεκλέρ Βαντισί, με τα 1500 μέτρα ύψος και τις πάνω από 100 διαφορετικές φυλές πεταλούδων, είναι όντως πολύ εντυπωσιακό και μπορείτε και να κατασκηνώσετε οργανωμένα. Ενώ οι περισσότεροι από 0 καταρράκτες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Τα χωριά που υπάρχουν τριγύρω, όπως τα πολύ γραφικά Φαράλια, είναι πανάρχαια, κρατούν την μοναδική τους φυσιογνωμία και θα σας μαγέψουν! Όσοι αγαπούν το ράφτιγκ μπορούν να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ στον εντυπωσιακό ποταμό Νταλαμάν, ενώ οι ουρανοί επάνω από το βουνό Μπαμπανταγκ, τον αρχαίο Κράγο, είναι διάστικτοι από χρωματιστά αερόστατα, αλλά και ανεμόπτερα, μιας και προσφέρεται η δυνατότητα να χαρείτε την πανάρχαια Λυκία από τους αιθέρες…Οι προσγειώσεις γίνονται στις αμμώδεις παραλίες και αποτελούν αξιοθέατο για τους άλλους ταξιδιώτες! Από την άλλη, αν θέλετε να συνδυάσετε την αναψυχή με την ευεξία και την ανανέωση, μπορείτε να αφεθείτε στα χαμάμ του κόλπου της Κλεοπάτρας, όπου οι ιαματικές πηγές σε συνεργασία με τις πιο αρχαίες συνταγές ομορφιάς θα κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα, το σώμα και γενικά τον οργανισμό σας.



Ονειρικές γεύσεις
Στα χωριά αλλά και την πόλη της Φετφιγιέ θα δοκιμάσετε ονειρικές, πραγματικά, γεύσεις. Πολλά υπαίθρια ταβερνάκια λειτουργούν και στην μικρή πολυνησία του κόλπου της Λυκίας, προσφέροντας καθαρά μεσογειακές απολαύσεις, χταποδάκι στα κάρβουνα, ολόφρεσκα ψάρια, μυρωδάτα τσίπουρα. Φυσικά πολλές ποικιλίες τσαγιού θα σας μυήσουν στην ανατολίτικη παράδοση, ενώ και τα κρύα, δροσερά ποτά με δυόσμο είναι ιδανικά για να τελειώσετε ανάλαφρα ένα γεύμα ειρασμών και υπερβολών!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το πιο κοντινό αεροδρόμιο στην Φετφιγιέ είναι αυτό του Ντάλαμαν, απέχει 50 χιλιόμετρα και το αεροδρόμιο της Αττάλειας 295 χιλιόμετρα. Στην Λυκία υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί κάποιος ακτοπλοϊκά από την Ρόδο με νοικιασμένο καΐκι.
Γραφείο Τουρισμού: Τηλ. 90 252 614 15 27
Αστυνομία: Τηλέφ. 90 252 61440 17
Λιμεναρχείο: Τηλέφ. 90 252 614 11 87
Νοσοκομείο: Τηλέφ. 90 252 614 40 17 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *