ροή ειδήσεων

Προσοχή! Κυκλοφορεί email που κλέβει χρήματα



Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει... για προσπάθεια αλίευσης χρηματικών ποσών με την αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.


Οι δράστες, με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από οργανισμό υπηρεσιών πληρωμής, προτρέπουν τους παραλήπτες να εγκαταστήσουν το λογισμικό αυτό, το οποίο πραγματοποιεί εν αγνοία τους τραπεζικές συναλλαγές.

Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία των online υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω Διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησης τους και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές απάτης, μέσω του Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα προσεγγίζονται ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου, στους οποίους προσφέρεται εργασία ως υπάλληλοι εισπρακτικών εταιριών. Σύμφωνα με τους όρους εργασίας, οι υπάλληλοι λαμβάνουν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια καταβάλλουν στους υποτιθέμενους εργοδότες τους, παρακρατώντας τη συμφωνηθείσα αμοιβή.

Ταυτόχρονα, αποστέλλονται απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) τα οποία προτρέπουν έτερους χρήστες του διαδικτύου να «κατεβάσουν» λογισμικό, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές με μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν τελικά εγκατασταθεί από το χρήστη το λογισμικό αυτό, υποκλέπτονται οι προσωπικοί του κωδικοί πρόσβασης στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και πραγματοποιούνται εν αγνοία του αποστολές εμβασμάτων στους προαναφερόμενους «υπαλλήλους» των εισπρακτικών εταιριών, οι οποίοι, επίσης χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση των ποσών αυτών, αποστέλλουν τα χρηματικά ποσά στους υποτιθέμενους εργοδότες τους.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούνται λογότυπα και στοιχεία των online υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων, μέσω του Διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο κατά την επιλογή εργασίας εξ αποστάσεως, όσο και στην περίπτωση που λάβουν μέσω του διαδικτύου, τέτοιου είδους μηνύματα, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην εγκαθιστούν λογισμικό που λαμβάνουν μέσω των μηνυμάτων αυτών και να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινοί, αφού οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί υπηρεσιών πληρωμής δεν προβαίνουν σε καμία από τις προαναφερόμενες πρακτικές μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

· Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.

· Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *