ροή ειδήσεων

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Πρόταση για 2ετές Μνημόνιο και αναδιάρθρωση χρέους



Δεν μπορεί να αποφύγει τη διπλή χρεοκοπία η Ελλάδα αλλά θέτει τις βάσεις.... για συνομιλίες από μηδενική βάση και νέο πρόγραμμα. Ενδεχόμενο ματαίωσης του Δημοψηφίσματος

Νέο αίτημα διετούς χρηματοδοτικής στήριξης στον ESM υπέβαλε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης. Η υποβολή αιτήματος στον ESM αφορά την έναρξη νέου προγράμματος, στη βάση που την έχει ορίσει η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο (MOU) όπως αναφέρεται ρητά στο site του οργανισμού. Σύμφωνα με το καταστατικό του ESM πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ληφθούν εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. Πολιτικά αν η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων τώρα τότε το Δημοψήφισμα καθίσταται άκαιρο και παρωχημένο και από τη στιγμή που τίθεται νέα πρόταση επί τάπητος εκλίπουν οι λόγοι τέλεσής του.

Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επιτυγχάνει έναν πολιτικό ελιγμό στο εσωτερικό αποφεύγοντας το διαχασμό και δίνοντας διέξοδο στο πολιτικό σκηνικό. Μένει βέβαια η πρόταση που λέει το Μαξίμου ότι υποβλήθηκε να γίνει αποδεκτή άμεσα ως βάση συζητήσεων από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται το πρωινό δημοσίευμα του sofokleousin.gr με τίτλο «Πάει για διπλή χρεοκοπία, αναδιάρθρωση και νέο πακέτο» όπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά

Το σενάριο της διπλής χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα πυροδοτήσει άμεσα την έναρξη διαδικασιών για αναδιάρθρωση του χρέους και εν συνεχεία την κατάθεση αιτήματος για νέο πρόγραμμα στήριξης προς τον ESM και το ΔΝΤ φαίνεται ότι προκρίνει το Μαξίμου, απορρίπτοντας τα ξημερώματα της Τρίτης την τελευταία απόπειρα συμβιβασμού με βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ήδη η S&P υποβάθμισε σε CCC- τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ η Fitch έθεσε σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τις τράπεζες λόγω capital controls.

Με τομν τρόπο αυτό, αν και δεν αποτρέπεται η αθέτηση της δόσης έναντι του ΔΝΤ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη νέων συνομιλιών, απο μηδενική βάση και προοπτική λύσης.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στο «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα όλα δείχνουν πως τα capital controls θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υποβολή αιτήματος στον ESM. Ενώ οι διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ενώ ενήμερη φαίνεται ότι ήταν και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε χθες την πόρτα για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση προετοιμάζοντας παράλληλα και τη Bundestag για τη λύση.

Θετικός στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος θέτει ωστόσο ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, που ερμηνεύεται ως διαφοροποίηση του κυβερνητικού μείγματος ή ακόμα και προσφυγή σε οικουμενική κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγείρει πλέον, μετ επιτάσεως, ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρούσα στις εξελίξεις έχει δηλώσει και η Κριστίν Λαγκάρντ, πιεζόμενη μάλιστα από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου σε δήλωσή της επισήμανε ότι παραμένει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να παρέμβει όπου χρειαστεί.



Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

sofokleousin

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *