ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Χάνουμε τους Ρώσους - Βουτιά 40% στις φετινές αφίξεις



Η πτώση της ροής τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει... φέτος το 35-40 %, εκτιμά ο διευθυντής του Tez Tour Δημήτρης Χαριτίδης, ένας από τους πολύ καλούς γνώστες της ρωσικής αγοράς επί πολλά χρόνια, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».

«Αν και το Μάιο η πτώση της ροής ήταν σημαντικά μεγάλη, τη θερινή περίοδο η διαφορά αναμφίβολα θα μειωθεί», είπε ο Δ.Χαριτίδης, ενώ και οι αρχικές προβλέψεις της σεζόν για πτώση 50 % από τη Ρωσία, λόγω της πτώσης του ρουβλίου, βελτιώθηκαν αισθητά, προφανώς εξαιτίας και της προφανούς ανάκαμψης της ισοτιμίας του ρωσικού εθνικού νομίσματος, αλλά και της σχετικής αναζωογόνησης της ρωσικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ρωσικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και τις αφίξεις στα αεροδρόμιο Ηρακλείου και Ρόδου (μείον 61 και 65% αντιστοίχως), που επικαλείται το πρακτορείο, η συνολική μείωση ροής από τη Ρωσία προς τους προορισμούς του εξωτερικού ήταν έως τις 10 Μαΐου 41%, ενώ για την Ελλάδα 66%, γεγονός, που προφανώς δείχνει ότι η χώρα μας χάνει ταχύτερα και μεγαλύτερο μερίδιο της ρωσικής αγοράς από ότι ανταγωνιστές της.

Κατά τον Δ.Χαριτίδη η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι 50% λιγότερες έκτακτες πτήσεις (τσάρτερ) σε σχέση με πέρυσι, «κάποιοι θα μετακινηθούν στις τακτικές πτήσεις, όμως θα υπάρξει πτώση 35-40%».

Μεταξύ των ευρωπαϊκών προσανατολισμών, επισημαίνει ο κ. Χαριτίδης, Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν οι πλέον σταθεροί, μάλιστα στην Κύπρο η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη, καθώς οι Ρώσοι πολίτες δεν χρειάζεται να εκδίδουν βίζα Σένγκεν με τα γνωστά προβλήματα, που συνδέονται με αυτή, αλλά εθνική κυπριακή βίζα, η διαδικασία για την έκδοση της οποίας «είναι πολύ πιο άνετη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια, το 2013 επισκέφθηκαν τη χώρα μας περίπου 1,4 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι μειώθηκαν αισθητά το 2014 στο 1,15 εκατ. τουρίστες

Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έκδοση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες από τα ελληνικά Προξενεία στη Ρωσία, που κατά την εκτίμηση πολλών παραγόντων της αγοράς, είναι πιο κοντά στα πραγματικά στοιχεία των αμιγώς τουριστικών αφίξεων, το 2013 εκδόθηκαν συνολικά 1.028.258 βίζες έναντι 850.187 θεωρήσεων το 2014.

Σε σχετική συνομιλία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, ο Δ.Χαριτίδης δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ακούσει εφέτος από πολλούς συναδέλφους και άλλα πρακτορεία παράπονα για σημαντικές καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης των θεωρήσεων, όμως το δικό μας πρακτορείο δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα». Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα, που έχει απασχολήσει πολλούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς στη Ρωσία, δηλαδή την πολιτική μείωσης των μεγάλης διάρκειας πολυετών θεωρήσεων, που ακολουθούν τα Προξενεία μας και ειδικά εκείνο της Μόσχας, το οποίο έχει και τη μερίδα του λέοντος, ο κ. Χαριτίδης σχολίασε: «Γνωρίζω δυστυχώς ότι επισκέπτες της χώρας μας, που παλαιότερα έπαιρναν βίζες ενός χρόνου ή και μεγαλύτερης διάρκειας, φέτος παίρνουν 3 ή 6 μήνες, τη στιγμή, που η τουριστική και πολιτική μας ηγεσία τα προηγούμενα χρόνια υποσχόταν διαρκώς αυξητικές σε διάρκεια θεωρήσεις», έως και το ανώτατο επιτρεπτό όριο των πέντε ετών για τακτικούς επισκέπτες της Ελλάδας και της ζώνης Σένγκεν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες εβδομάδες σε ρωσικά κοινωνικά δίκτυα εκφράστηκαν παράπονα ακόμη και για το γεγονός ότι το "κόψιμο" υπέστησαν ακόμη και τουριστικοί πράκτορες ή δημοσιογράφοι, που σχεδίαζαν ταξίδια γνωριμίας στην Ελλάδα, ενώ σε γνωστό δικτυακό τόπο άρχισαν να συγκεντρώνονται και υπογραφές κατά της πολιτικής μείωσης του αριθμού και της διάρκειας των πολλαπλών θεωρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *