ροή ειδήσεων

4.000 μετανάστες σε ένα τριήμερο



Το φαινόμενο είναι εντονότερο στη Μυτιλήνη, όπου το τελευταίο πεντάμηνο διασώθηκαν... από το Λιμενικό 18.371 αλλοδαποί, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.


Εξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν στη χώρα το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, από την αρχή του έτους και μέχρι την 31η Μαΐου, το Λιμενικό είχε περισυλλέξει, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο, 40.297 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες αντί «μόλις» 6.500 πέρυσι.

Στη διάρκεια του τριημέρου (5-7/6/2015) συνελήφθησαν από Αστυνομία και Λιμενικό για παράτυπη είσοδο στη χώρα 4.046 άτομα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στη Μυτιλήνη, όπου το τελευταίο πεντάμηνο διασώθηκαν από το Λιμενικό 18.371 αλλοδαποί, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Ενδεικτικά, νωρίς χθες το πρωί περιπολικά σκάφη εντόπισαν ανοικτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης και στη θαλάσσια περιοχή «Ακρα Αγριελιά» δύο φουσκωτές βάρκες με 40 και 38 παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σε Χίο, Κάλυμνο, Κω, κ.α.

Καλά πληροφορημένη πηγή καταγγέλλει στην «Κ» ότι στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Μυτιλήνης, που μετατράπηκε σε πρόχειρο καταυλισμό χωρητικότητας 300 ατόμων, φιλοξενούνται σήμερα 1.500 άτομα κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στη Χίο. Οι λιμενικές αρχές του νησιού έχουν από την αρχή του χρόνου περισυλλέξει 7.317 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μόνο τον Μάιο οι συλλήψεις ανήλθαν σε 3.418. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μανώλης Βουρνούς περιγράφει στην «Κ» ότι έξω από το κέντρο κράτησης του νησιού έχει δημιουργηθεί πρόχειρος καταυλισμός για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στη Χίο. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι σύντομα τα πλοία της γραμμής δεν θα επαρκούν για τη μεταφορά των αλλοδαπών από τη Χίο στην ηπειρωτική χώρα και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα. Χθες το πρωί, 85 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στον «Αγ. Ιωάννη» και στην «Αγία Φωτιά» Χίου. Συνελήφθησαν από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου. «Εκρηκτική» περιγράφεται η κατάσταση στη Σάμο και στην Κω, όπου από την αρχή του χρόνου έχουν περισυλλεγεί 4.658 και 4.625 αλλοδαποί, αντίστοιχα.

Αρμόδιος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «το 80% των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών είναι πρόσφυγες από τη Συρία» και πρόσθεσε ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύονται με προσωπικό και scanners προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των αλλοδαπών. Πρόσθεσε επίσης ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στην Κω (είχε καταστραφεί από πυρκαγιά) που θα μπορεί να φιλοξενήσει προσεχώς περίπου 400 αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το α΄ τετράμηνο του 2015, οι μισοί σχεδόν (46%) από τους αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται είναι Σύροι πρόσφυγες. Ακολουθούν υπήκοοι Αφγανιστάν, Αλβανίας, Πακιστάν, Ιράκ και Σομαλίας.

Αύξηση προσωπικού

Την περασμένη Παρασκευή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι ανταποκρινόμενη στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυξάνει το προσωπικό της σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Λέρο και Εβρο. Στέλεχος της Υπατης Αρμοστείας διευκρίνισε ότι κλιμάκια του ΟΗΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν εκεί επιπλέον προσωπικό αλλά και τεχνολογικός εξοπλισμός για την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης. Τέλος, σε ενίσχυση των αστυνομικών δράσεων κατά των δουλεμπορικών κυκλωμάτων προσανατολίζεται το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Εχουν ήδη ενεργοποιηθεί αστυνομικοί σύνδεσμοι στην Τουρκία, στην Αλβανία και στα Σκόπια, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *