ροή ειδήσεων

Τι συμβαίνει στις εξοχικές κατοικίες - Ποιοι αγοράζουν, πόσο έχουν πέσει οι τιμές



Ένα εκτενές δημοσίευμα για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα φιλοξένησε... η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που διαθέτει 1,3 εκατ. αναγνώστες.

Το κείμενο εστιάζει στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στα ελληνικά νησιά και φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Γιώργου Πετρά, Διευθύνοντα Συμβούλου της Engel&Völkers στη Ρόδο, μιας από τις ηγετικές εταιρείες στο χώρο μεσιτείας ακινήτων διεθνώς που απευθύνεται σε πελατεία υψηλών απαιτήσεων.

Στο ίδιο κείμενο υπάρχουν δηλώσεις Ελλήνων δικηγόρων που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες αγοραπωλησίας ακινήτων σε Ελλάδα και Γερμανία,

Οπως η Ελένη Κουγιουμτζή που διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο Ντίσελντορφ και στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Κουγιουμτζή ασχολείται-ακόμη και σήμερα-με αγορές και πωλήσεις ακινήτων και κληρονομικά ζητήματα Γερμανών στην Ελλάδα.


Ο κ. Πετράς

Η ίδια παραδέχεται ότι πριν την κρίση ήταν επικερδέστερες αυτές οι δουλειές για δικηγόρους και μεσίτες. Υπήρχαν περισσότερες αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις. Παρόλα αυτά: «Υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμη», παραδέχεται η Ε. Κουγιουμτζή.

Τα ερωτήματα που θέτει όμως το άρθρο είναι εάν διαφαίνεται κάποια αβεβαιότητα στους υποψήφιους επενδυτές για το αν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα λόγω της αρνητικής προβολής της χώρας μέσα από γερμανικά ΜΜΕ και αν αξίζει μία τέτοια επένδυση αυτή την περίοδο σε κάποιον ελληνικό προορισμό.

Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά υποστηρίζουν ότι ισχύουν και τα δύο. Για την ακρίβεια, η αίσθηση αβεβαιότητας των υποψήφιων επενδυτών εάν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση των Γερμανών στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ότι θα περίμενε κανείς. Αυτή την πεποίθηση τη συμμερίζονται όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες.

Κυρίως στις παραθεριστικές περιοχές και στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αλλάξει και πολλά από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πετρά. Πολύ περισσότερο έχει επηρεασθεί η αγορά πρώτης κατοικίας.

Γιος Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ο κ. Πετράς είναι σήμερα ιδιοκτήτης του γραφείου της γνωστής εταιρείας μεσιτείας ακινήτων Engel&Völkers στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα. Το επίκεντρο της ζωής του βρίσκεται όμως στην Στουτγάρδη, τον τόπο γέννησής του.

Εδώ και 60 χρόνια-όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Engel&Völkers-καταφθάνουν στο νησί οι τουρίστες από τις αρχές Απρίλη έως και τον Νοέμβριο. «Αυτό συνεχίσθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης και δεν πρόκειται να αλλάξει», επιβεβαιώνει ο κ. Πετράς. Και επειδή ο Τουρισμός επηρεάσθηκε ελάχιστα, δεν έχει επηρεασθεί σχεδόν καθόλου η καλή διάθεση. «Από την κρίση ελάχιστα έχουμε καταλάβει εδώ στη Ρόδο σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα», τονίζει ο κ. Πετράς.

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την αγορά ακινήτων, τουλάχιστον για τις παραθεριστικές κατοικίες.

Εντελώς διαφορετική είναι όμως η κατάσταση που βιώνει η αγορά ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εδώ και χρόνια-σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας-οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Αυτή η πτώση των τιμών κυμαίνεται μεταξύ 30% και 80% (ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και την κατάστασή του).

Τελευταία βέβαια έχει βελτιωθεί αυτή η καθοδική τάση των τιμών των ακινήτων. Δεν διακρίνεται όμως κάποια αισθητή βελτίωση, όπως παρατηρεί η Ε. Κουγιουμτζή η οποία έχει αρκετούς πελάτες οι οποίοι προσπαθούν να ξεφορτωθούν ακίνητα που κληρονόμησαν.

Όποιος αναζητά ευκαιρίες επένδυσης, θα έπρεπε να αποφύγει τα ελληνικά ακίνητα, συμβουλεύει η Ελένη Κουγιουμτζή.

Όποιος όμως περιμένει ότι λόγω της γενικότερης αυτής κατάστασης θα βρει παραθεριστικές κατοικίες σε τιμές μεγάλης ευκαιρίας, μάλλον θα απογοητευτεί. Οι πτώσεις των τιμών σε αυτή την κατηγορία ακινήτων ήταν ανεπαίσθητες, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση κατά το τελευταίο διάστημα. Τα νησιά αλλά και η Χαλκιδική συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς προορισμούς για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Ωστόσο, αν και η ζήτηση είναι αυξημένη, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι διστάζουν να κάνουν το τελευταίο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Πετρά. Βέβαια ο ίδιος περιγράφει την παρούσα κατάσταση ως μία περίοδο «ανάπαυλας» πριν από την αναγέννηση της αγοράς ακινήτων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2015, θα υπάρξει αισθητή βελτίωση στις αγορές παραθεριστικών κατοικιών, σύμφωνα πάντα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Engel&Völkers στη Ρόδο. Αρκετοί εν δυνάμει αγοραστές έχουν βάλει στο «μάτι» το ακίνητο που επιθυμούν. Περιμένουν όμως να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.

Σχεδόν κανένας από τους πελάτες του δεν περιμένει ότι θα βγει από την Ε.Ε. η Ελλάδα και θα επιστρέψει στη δραχμή.

Τόσο ο Γιώργος Πετράς, όσο και η Ελένη Κουγιουμτζή θεωρούν ότι αυτή η προοπτική είναι πραγματικά ισχνή. Τι θα σήμαινε όμως για την αγορά ακινήτων το GREXIT; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Σε ένα σημείο συμφωνούν και οι δύο. Οι παραθεριστικές κατοικίες δεν αποτελούν ευκαιρία επένδυσης, είναι απλά μία δεύτερη κατοικία. Οι πελάτες του κ. Πετρά δεν αναζητούν άλλωστε ακίνητα για να επενδύσουν τα χρήματά τους, κατά κύριο λόγο θέλουν να «επενδύσουν» στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Πλέον κανείς δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις για την οικονομική απόδοση της επένδυσης σε ακίνητα, όπως πριν.

Δεν στηρίζονται σε δάνεια, τα οποία άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθούν αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Η δεύτερη κατοικία πρέπει να αποζημιώνει για το στρες της καθημερινότητας…

Τιμές μεγάλης ευκαιρίας λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν στις παραθεριστικές κατοικίες. Και αν συγκρίνει κανείς αυτά τα ακίνητα με όσα υπάρχουν σε άλλους παραθεριστικούς προορισμούς, διαπιστώνει ότι είναι πραγματικά εξέχοντα.

Μεζονέτες 150 τ.μ. με θέα στη θάλασσα στις καλύτερες περιοχές μπορεί να βρει κανείς με 400.000 ευρώ, αντίθετα με την Ισπανία και την Πορτογαλία με τις τσιμεντοποιημένες ακτές.

Η Ευα Κιοπερλίδου σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι τιμές ελκυστικές… Τελευταία έχει αυξηθεί το επίπεδο της νομικής ασφάλειας δικαίου έχει αυξηθεί σημαντικά… Και η Εύα Κιοπερλίδου είναι δικηγόρος στην Γερμανία και στην Ελλάδα και συμβουλεύει Γερμανούς αγοραστές και ιδιοκτήτες. Η ίδια υποστηρίζει ότι το επίπεδο ασφάλειας τονώθηκε το 2012 με την ψήφιση του νόμου νομιμοποίησης των παράνομων-αυθαίρετων κατοικιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια το 90% των (παραθερισιτκών) κατοικιών στην Ελλάδα δεν κατασκευαζόταν απόλυτα νόμιμα. Συνήθως υπήρχαν οικονομικές άδειες που αφορούσαν μικρότερα σπίτια ή άλλα κτίσματα. Για να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, επέτρεψε η Κυβέρνηση να τροποποιηθούν οι άδειες. Τα παράνομα κτίσματα φορολογούνται εκ των υστέρων και έτσι νομιμοποιούνται.

Αυτό που επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου, έχει μία θετική πλευρά για τον αγοραστή. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να πουλήσει κανείς παράνομα σπίτια!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers Γιώργος Πετράς μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη διαύγεια των πωλήσεων των ακινήτων σε Ρόδο, λόγω της ύπαρξης Κτηματολογικής υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί στα πρότυπα των γερμανικών αντίστοιχων υπηρεσιών. Κτηματολογικοί τόμοι οι οποίοι στην υπόλοιπη Ελλάδα τηρούνταν προσωπικά, στη Ρόδο τηρούνται από την Ιταλοκρατία μέχρι και σήμερα βάσει των ακινήτων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έτσι μπορεί να αναγνωρίσει κανείς αμέσως τα «μελανά σημεία».

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το ελληνικό Δίκαιο, όπως και το γερμανικό προστατεύει τους αγοραστές από άστοχες αγορές ακινήτων. Όπως και στη Γερμανία, μία αγορά ακινήτου έχει νομική ισχύ όταν υπογράφεται ένα συμβόλαιο αγοράς σε συμβολαιογράφο και ακολουθήσει εγγραφή στον κτηματολογικό τόμο.

Οι διαφορές είναι μάλλον θέμα λεπτομέρειας. Αντίθετα με τη Γερμανία, δεν κάνει την κτηματολογική έρευνα ο συμβολαιογράφος. Αυτό το αναλαμβάνουν οι δικηγόροι. Η επιβολή παρουσίας δικηγόρου σε υπογραφές συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων καταργήθηκε βέβαια το 2014. Όσοι όμως αγοραστές θέλουν να είναι και να νιώθουν ασφαλείς, αναζητούν νομική υποστήριξη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *