ροή ειδήσεων

Φόβοι για επεισόδια διώχνουν τους τουρίστες



ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...


Σε εγρήγορση προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα όσον αφορά την προσέλευση τουριστών δείχνουν να βρίσκονται οι αρχές των νησιών του Αιγαίου, όπου καταφθάνει καθημερινώς ένας σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λέσβος, με τον δήμαρχο του νησιού να στέλνει επιστολή στους εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιέρας που έχουν προγραμματίσει προσεγγίσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην οποία τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ακύρωσης προγραμματισμένων επισκέψεών τους στο νησί.

Ο δήμαροχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, απέστειλε την επιστολή με αφορμή την πρόσφατη ματαίωση προγραμματισμένης επίσκεψης κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τον φόβο των επεισοδίων.



Το περιεχόμενο της επιστολής << Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με την είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λέσβου.

Παρόλα αυτά, με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ακύρωση της προσέγγισης του πλοίου «Azamara Journey» της εταιρείας Azamara Cruises στις 21 Ιουνίου 2015.


Το κρουαζιερόπλοιο «Azamara Journey» το οποίο προτίμησε να δέσει στη Λήμνο αντί για τη Μυτιλήνη


Πρέπει να σας ενημερώσω ότι παρ' όλες τις προσπάθειές μας, υπήρξαν δυο μικρής έκτασης μεμονωμένα γεγονότα τα οποία αποκλιμακώθηκαν άμεσα. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι δημοσιεύουν άρθρα και φωτογραφίες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη συνολική εικόνα, αλλά συγκεκριμένα γεγονότα.

Αυτή η λάθος εντύπωση του πανικού, της ανασφάλειας και της έλλειψης τάξης, μπορεί να εξυπηρετεί τις πωλήσεις των εφημερίδων και των blog, όμως έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό του νησιού μας», αναφέρει ο κ. Γαληνός.

Και η επιστολή καταλήγει με τη διαβεβαίωση του δημάρχου του νησιού ότι «αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί η τάξη και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους πελάτες σας και τους επισκέπτες μας οποιαδήποτε στιγμή» και ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος να ακυρώσετε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σας στη Λέσβο».

Άσχημη εικόνα
Ο δήμαρχος Λέσβου κάνει λόγο για μεμονωμένα επεισόδια και στο νησί υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για προβοκάτσια, το θέμα, όμως, που απασχολεί και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι ότι η άσχημη εικόνα που υπάρχει σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης επηρεάζει αρνητικά την τουριστική εικόνα της περιοχής ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Το θέμα είχε απασχολήσει τις τοπικές αρχές από τα μέσα Απριλίου, όταν και άρχισε να υπάρχει ένα μεγάλο κύμα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, και από τότε γινόταν λόγος για ακυρώσεις κρατήσεων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον η εικόνα με τους πολυάριθμους παράτυπους μετανάστες στις παραλίες και τις πλατείες των τουριστικών θερέτρων του ανατολικού Αιγαίου έχει οδηγήσει και σε ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά σίγουρα η εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Επιπλέον, αρκετές «λαϊκές» εφημερίδες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βρετανική Daily Mail, βρήκαν την ευκαιρία προκειμένου να δημοσιεύουν άρθρα όπου παρουσιάζουν μία δραματική κατάσταση σε ελληνικά νησιά όπως η Κως.

Συνδυασμός
Το ζήτημα που προέκυψε με τους μετανάστες ήρθε σε μία περίοδο όπου η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι ούτως ή άλλως η καλύτερη δυνατή λόγω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Η εικόνα που υπάρχει έχει οδηγήσει σε ανησυχία σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική σεζόν, με τις πρώτες ενδείξεις να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο ΣΕΤΕ είχε προχωρήσει σε μία εκτίμηση για αφίξεις 25 εκατ. (από 24,2 εκατ. το 2014) και έσοδα 14 δισ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ πέρσι), όμως, πλέον εκτιμάται ότι θα είναι επιτυχία αν το 2015 κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2014.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην πτώση του ρυθμού των κρατήσεων από Γερμανία και Βρετανία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και δύο χώρες όπου υπάρχουν αρκετά μέσα ενημέρωσης που αρέσκονται να παρουσιάζουν μία άσχημη εικόνα για την Ελλάδα και να αποθαρρύνουν τους αναγνώστες τους να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/6/15 00:20

    Τωρα με τον φοβο των επεισοδιων φευγουν οι τουριστες.Σε λιγο καιρο με τον φοβο των ασθενειων που κουβαλανε μαζι τους θα φευγετε κι εσεις οι ιδιοι.Τρεξτε να τους δωσετε κουβερτες φαγητο και ρουχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *