ροή ειδήσεων

Αυτά είναι τα πέντε σενάρια για την τύχη της Ελλάδας την επόμενη βδομάδα


Την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να...
προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Politico παρουσιάζοντας παράλληλα πέντε σενάρια για το τι πρόκειται να συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην χώρα...

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ήταν προετοιμασμένοι να δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση των δανειστών, ωστόσο, η απόφασή του για δημοψήφισμα τους ξάφνιασε όλους.

Το τί πρόκειται λοιπόν να συμβεί από εδώ και πέρα σχολιάζει το δημοσίευμα αναλύοντας πέντε σενάρια:

1. Ένα ακόμα ραντεβού στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα και το πιο πιθανό σενάριο είναι να είναι μια σύντομη και χωρίς λόγο συνάντηση στην οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να αποφασίσουν πώς θα οργανωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το χάος που τους περιμένει.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει μια μικρή παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας από τους ηγέτες της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι Έλληνες τι θέλουν, ωστόσο, το αίτημά του αυτό αναμένεται να μην γίνει δεκτό.

2. Ακόμα και αν ...

Ας υποθέσουμε όμως ότι το Eurogroup προσπαθήσει να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης ώστε να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Mια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση μιας σειράς εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων της Φινλανδίας και της Γερμανίας, χώρες που πάντα τηρούσαν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας.

3. Προσοχή στα ΑΤΜ στην Αθήνα

Οι τραπεζικές καταθέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, σύμφωνα με την ΤτΕ ενώ οι τράπεζες χάνουν σχεδόν καθημερινά ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα τις τελευταίες ημέρες.

Με τις προσδοκίες για μια πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA αρκετές φορές, στο συνολικό ποσό ρεκόρ των περίπου 89 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, με τους Μέρκελ και Ολάντ να δίνουν ένα ακόμη τελεσίγραφο στον Τσίπρα την Παρασκευή, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με την ανακοίνωση – έκπληξη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης, ότι αμέσως μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργού, άρχισαν να σχηματίζονται ουρές στα ΑΤΜ.

4. Το παιχνίδι μετακινείται προς την Φρανκφούρτη

Ο Έλληνας αναπληρωτής Πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για να ζητήσει βοήθεια από την ΕΚΤ ώστε να συνεχίσει την στήριξη στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πηγή στην ΕΚΤ, το αίτημα για τη συνάντηση μπορεί να μην γίνει αποδεκτό και είναι απίθανο να υπάρξει συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚΤ με Έλληνες εκπροσώπους στη Φρανκφούρτη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, που θεωρούνται υπεράνω των πολιτικών, πιέζονται να λάβουν μια υψηλή πολιτική απόφαση: είτε να διατηρήσουν τη ροή κεφαλαίων είτε να αρνηθούν περαιτέρω δάνεια και να αφήσουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρρεύσει.

Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, θα οδηγήσουν την τράπεζα σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Εντολή της ΕΚΤ είναι μόνον να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη και όχι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνητική χρηματοδότηση.

5. Μια εβδομάδα στο καθαρτήριο- μετά η κόλαση

Το μέλλον της Ελλάδας είναι περισσότερο από αβέβαιο όσο ποτέ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το
80% των Ελλήνων επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Μια πλειοψηφία εναντίον της πρότασης των πιστωτών της Ελλάδας θα ανανέωνε την εντολή διακυβέρνησης στον Τσίπρα ώστε να προωθήσει μια διαφορετική συμφωνία με τους πιστωτές, όμως προς το παρόν η Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα ωθηθεί προς τη χρεοκοπία και ίσως στην έξοδο από το ευρώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *