ροή ειδήσεων

Τέλος στην "αυτοκρατορία" Ερντογάν: Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή



Δραματική αλλαγή μετά από 13 χρόνια στο πολιτικο σκηνικό της Τουρκίας έφεραν οι εκλογές της Κυριακής με το κυβερνών κόμμα...
Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αποτυγχάνει και στους δύο στόχους που είχε θέσει προεκλογικά.
Όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τις 330 έδρες που απαιτούνταν για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό αλλά δεν κατάφερε να πιάσει ούτε και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 40,8% των ψήφων και 258 έδρες με τις απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2011 να είναι της τάξης του 9%.
Στον αντίποδα το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των ΛΑΩΝ HDP το οποίο με 13,1% και 79 έδρες έγινε το πρώτο φιλοκουρδικό κόμμα που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%.
Το HDP θριάμβευσε στις ανατολικές επαρχίες, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, και με τα ποσοστά που συγκέντρωσε «ψαλίδισε» τις ελπίδες του Ερντογάν να συνεχίσει την κυριαρχία του.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατήρησε τις δυνάμεις του στα επίπεδα του 25% με οριακές απώλειες (0,8%) σε σχέση με το 2011 με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του κόμματος έκριναν ότι πρέπει να στηρίξουν το φιλοκουρδικό κόμμα προκειμένου να βρεθεί στην τουρκική βουλή.
Στους κερδισμένους των εκλογών το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) το οποίο αύξησε τα ποσοστά του κατά 3% και λόγω της αδυναμίας του κόμματος του Ερντογάν να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία ενδέχεται να αποτελέσει το νέο κυβερνητικό εταίρο μολονότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην «βοηθήσουν» το ΑΚΡ να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *