ροή ειδήσεων

Μας έστειλαν τελεσίγραφο τα ξημερώματα! Ξεκάθαρο μήνυμα στον Τσίπρα, από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ


Στο πιο κρίσιμο σημείο της βρίσκεται η διαπραγμάτευση, καθώς, στο Βερολίνο ...πραγματοποιήθηκε άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα με συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έφτασε τα ξημερώματα κείμενο, με τη μορφή τελεσιγράφου.

Με την «πλάτη στο τοίχο» η ελληνική κυβέρνηση! Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και Παππά, ξενύχτησαν στο Μαξίμου, έχοντας «ανοικτή γραμμή» με το Βερολίνο, αξιολογώντας τα αποτελέσματα της πενταμερούς για το ελληνικό ζήτημα.
Η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης έγκειται στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους πιστωτές το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα και ότι πρέπει να μπει «φρένο» στα καταστροφικά αποτελέσματα της τετράμηνης αδράνειας.

Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως, δε διστάζουν να πουν πως «μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να ολοκληρωθεί η συγγραφή του staff level agreement», εφόσον ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών και κυρίως αυτές του ΔΝΤ.
Με φόντο το σήριαλ για τα προσχέδια που κυκλοφορούν, η Αθήνα παραδέχεται ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group και έχει αποσταλεί στους Θεσμούς.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, αναφέρουν πως τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά:
Ασφαλιστικό: Χάσμα απόψεων καταγράφεται στο ασφαλιστικό. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, δεσμεύεται στην εν μέρει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με την θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων και αόριστη μετάθεση στο μέλλον, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στο θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται η ενοποίηση τους, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μειώσεις σε επικουρικές και κύριες συντάξεις.
ΦΠΑ: η ελληνική πρόταση επιμένει στους τρεις συντελεστές, με τον χαμηλό στο 6-7%, τον μεσαίο στο 11-12% και τον υψηλό στο 23%
Δημόσια Διοίκηση: η κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμά της το Ενιαίο Μισθολόγιο και 15.000 νέες προσλήψεις. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν όχι μόνο να μη γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά να ακυρωθούν οι όλες οι επαναπροσλήψεις που πέρασαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
Εργασιακά: Το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο και δεν κάνει πίσω στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιμένοντας ότι το νέο μοντέλο πρέπει να είναι πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Πλήρης υποχρεώσεων, για την αποπληρωμή των δόσεων τόσο προς το Διεθνές νομισματικό ταμείο όσο και των μισθών, είναι ο μήνας που διανύουμε για την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι πηγές ρευστότητας δεν είναι πια καθόλου βέβαιες.
Επιπλέον, το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας τεχνητός τρόπος που να επιτρέψει στην Ελλάδα να «μαζέψει» τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μια. Ειδικότερα:
Στις 5/6 εκκρεμεί η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 300εκατ. €
Στις 12/6 πρέπει να αποπληρωθεί η δεύτερη δόση προς το Ταμείο ύψους 340εκατ.€ .Την ίδια μέρα, λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δις €, ενώ πρέπει να δοθούν 500εκατ.€ για ανάγκες μισθοδοσίας.
Στις 16/6 εκκρεμεί άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 560εκατ. €
Στις 17/6 λήγουν έντοκα ύψους 1,6δις €
Στις 19/6 πρέπει να αποπληρωθεί η τέταρτη δόση ύψους 340εκατ. €



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *