ροή ειδήσεων

Οι πρώτες παρενέργειες από τα capital controls



Η μία όψη είναι οι ουρές... στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τις πρώτες ανατιμήσεις να κάνουν...
την εμφάνισή τους. Αυτή συμπληρώνεται και με την έφοδο χιλιάδων καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ οι οποίοι αδειάζουν τα ράφια με τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα ρύζια, αλλά ακόμη και τις φιάλες υγραερίου.

Η άλλη όψη είναι οι «νεκρές» από τζίρο επιχειρήσεις. Καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, εστιατόρια και καφέ είναι άδεια. Μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και ασφαλιστικές, όπου η ζήτηση μηδενίστηκε, θα καθυστερήσουν τις πληρωμές των εργαζομένων τους, βγάζουν σε υποχρεωτικές άδειες υπαλλήλους τους, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα στις εισαγωγές και εξαγωγές επιχειρήσεων με κίνδυνο την εμφάνιση ελλείψεων προϊόντων και πρώτων υλών.

Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας έχει σημάνει «συναγερμός» με ελέγχους και διαρκείς τιμοληψίες σε καύσιμα και άλλα αγαθά, ενώ διαρκής είναι η επικοινωνία του γενικού γραμματέα Αντώνη Παπαδεράκη με επιχειρήσεις ως προς τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Εκτεταμένα περιστατικά κερδοσκοπίας δεν έχουν εντοπιστεί, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», η ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της διατίμησης σε βασικά αγαθά.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Ειδικότερα, στην αγορά των υγρών καυσίμων, προβλήματα εφοδιασμού παρουσιάστηκαν σε βενζινάδικα που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής τραπεζικής για τις πληρωμές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Επίσης, αρκετοί πρατηριούχοι, επιδιώκοντας την είσπραξη ρευστού, δεν δέχονταν από τους οδηγούς τις πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι τιμές σε κάποια σημεία πώλησης, ελάχιστα, για την ώρα «τσίμπησαν» ένα με δύο λεπτά το λίτρο, κάτι που αποτυπώνεται σιγά σιγά και στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων. Οι χθεσινές καταχωρίσεις τιμών σε σχέση με εκείνες της περασμένης εβδομάδας δείχνουν να περιορίζονται οι επιλογές των φθηνών βενζινάδικων.

Καύσιμα
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις καυσίμων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) τις αποδίδουν στην απουσία τραπεζικής ρευστότητας. Οι δύο Ομοσπονδίες των βενζινοπωλών εμμέσως πλην σαφώς μιλούν για ανατιμητικές τάσεις, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Η μεν ΠΟΠΕΚ επιδιώκει να την αποδώσει σε μονοπώληση της αγοράς καθώς, όπως λέει, λίγα είναι τα πρατήρια που μπορούν να πληρώνουν, φωτογραφίζοντας τα ιδιολειτουργούμενα βενζινάδικα των εταιρειών. Η ΟΒΕ καλεί τους καταναλωτές να κάνουν καταγγελίες.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, από την άλλη πλευρά, τονίζουν ότι η αγορά εφοδιάζεται κανονικά και για τις περιπτώσεις της δυσκολίας πληρωμών σημειώνουν ότι οι εταιρείες ΕΚΟ και BP διαθέτουν κέντρα υποδοχής μετρητών. Μάλιστα χθες στα γραφεία των ΕΛ.ΠΕ. στην Κηφισίας είχε σχηματιστεί ουρά 60 πρατηριούχων.

Αυξημένη ήταν και η κίνηση στα σούπερ μάρκετ και χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με στελέχη μεγάλων αλυσίδων, χθες, από το μεσημέρι και μετά επαναλήφθηκε το σκηνικό του Σαββάτου με τους καταναλωτές να γεμίζουν τα καρότσια με ζυμαρικά, όσπρια, ρύζια, αλεύρι και κονσέρβες.

«Σήκωσαν ακόμη και φιάλες υγραερίου, από τον φόβο διακοπών ρεύματος», λένε χαρακτηριστικά.

Ορισμένες επιχειρήσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης προχώρησαν και σε προσφορές, ρίχνοντας κατά 30% τις τιμές σε όσπρια και ρύζι. Πάντως οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανεφοδιασμού αλλά και πληρωμών των προμηθευτών τους καθώς διαθέτουν ρευστότητα.

Για επάρκεια νωπών οπωροκηπευτικών κάνουν λόγο και οι χονδρέμποροι της λαχαναγοράς Αθηνών. Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Στέφανος Κυρλής, λέει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό καθώς υπάρχει πληθώρα παραγωγής κηπευτικών, λαχανικών και φρούτων».

Διαφορετική είναι η εικόνα σε άλλους κλάδους που δεν έχουν να κάνουν με βασικά αγαθά διαβίωσης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του στον πρωθυπουργό λέει χαρακτηριστικά πως «κλειστές τράπεζες σημαίνει κλειστή αγορά».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Μπενέτου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλου Ραβάνη και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου παρουσιάστηκε η άλλη εικόνα της αγοράς.

Οι εκπρόσωποι των κλάδων εστίασης, καφέ, ασφαλιστών, μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για επιχειρηματίες που λόγω της πτώσης του τζίρου δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, άλλοι αναγκάζονται να δώσουν υποχρεωτικές άδειες, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα στις συναλλαγές με προμηθευτές τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας. Εκφράζουν δε, την ανησυχία τους για ελλείψεις προϊόντων στην περίπτωση που συνεχιστεί το κλείσιμο των τραπεζών.

Πηγή: Έθνος

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *