ροή ειδήσεων

Μετά την Κω η Daily Mail «χτυπά» την Μυτιλήνη



Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της Daily Mail στο οποίο... δύο οικογένειες Βρετανών τουριστών παραπονιόντουσαν για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Κω. Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα με τίτλο «Η Κως έχει μετατραπεί από παραδεισένιος φθηνός τουριστικός προορισμός σε κολαστήριο» ξεκίνησαν από τους αναγνώστες της – κατά κοινής αποδοχής ‘κίτρινης’- εφημερίδας και βρετανικά δημοσιεύματα που αντέκρουαν το «ρεπορτάζ» της κι έφτασαν μέχρι και στους ίδιους τους «πρωταγωνιστές», δηλαδή τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους του νησιού. Όλες οι πλευρές διέψευσαν τα όσα είχαν δημοσιευτεί κατηγορηματικά.

Το κακό ωστόσο, είχε γίνει αφού παρά την κατακραυγή το άρθρο είχε κάνει το γύρο του κόσμου, έστω και με αρνητικό πρόσημο. Κάπως έτσι, η Daily Mail συνεχίζει το «σόλο» της. Αυτή τη φορά, οι Βρετανοί τουρίστες «ενοχλούνται» από τους μετανάστες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο σημερινό δημοσίευμα δεν υπάρχει καμία δήλωση τουρίστα ή ντόπιου επιχειρηματία, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι αρθρογράφοι τους επικαλούνται.

«Τώρα το νησί της Λέσβου υποφέρει από το κύμα μεταναστών: Ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός των Βρετανών τουριστών ξεχειλίζει από μετανάστες, με 300 αφίξεις την ημέρα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

«Αναρριχάται στο καροτσάκι της. Αυτή η γυναίκα είναι μία από τους 300 μετανάστες που φθάνουν κάθε μέρα στο νησί της Λέσβου, ακόμα έναν διάσημο προορισμό των Βρετανών τουριστών που ξεχειλίζει από μετανάστες», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Άλλες φωτογραφίες δείχνουν παράνομους μετανάστες να κατευθύνονται από τις βάρκες στη στεριά, ενώ ένα αγόρι χρησιμοποιεί ένα χαρτόκουτο για πρόχειρο κατάλυμα και ένα βρέφος ενός μηνός μπουσουλάει στο πάτωμα.

Αυτό λίγο μετά τις φωτογραφίες δεκάδων ανθρώπων που ψάχνουν απελπισμένα για μια νέα ζωή στην Κω, καλυμμένοι από το σκοτάδι της νύχτας.

Έρποντα ανεξέλεγκτα στην ακτή με αναπηρικά καροτσάκια και βαρκούλες, οι Σύροι πρόσφυγες που έκαναν το ταξίδι των 5 χλμ από την Τουρκία. Είναι μεταξύ των 30.000 που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς. Τώρα η χώρα ζητά βοήθεια από την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Οι τελευταίες αφίξεις γίνονται με βαρκούλες, ενώ κουβαλούν τα λίγα υπάρχοντά τους για αυτό το εφιαλτικό ταξίδι.

Είναι εντυπωσιακό, αλλά μερικοί έχουν κάνει το ταξίδι χρησιμοποιώντας κομμάτια σχοινιού για να δέσουν το καροτσάκι τους, ώστε να κρατηθούν στη δύσκολη θάλασσα.

Είναι οι τελευταίοι από τους περίπου 1.500 ανθρώπους που καταφθάνουν στο μικρό γραφικό την τελευταία εβδομάδα και πολλοί πλέον κοιμούνται στους δρόμους, γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή απεικόνιζαν ανθρώπους να προσπαθούν να προσεγγίσουν τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ ήταν φορτωμένοι με τσάντες και βαρύ ρουχισμό. Κάποιοι από αυτούς φαίνονται αργότερα να περπατούν στους δρόμους του.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή περισυνέλεξε αρκετούς από αυτούς που προσπαθούσαν να περάσουν μέσω θαλάσσης. Πολλές από αυτές τις βάρκες είχαν μέσα οικογένειες με παιδιά, μωρά και μικρά παιδιά, βρώμικα και κουρασμένα από το ταξίδι.

Μια μίνι κατασκήνωση έχει στηθεί στο νησί, ενώ οι οικογένειες κοιμούνται σε κούτες και σε σκουπίδια στο δρόμο, ενώ περιμένουν από τις ελληνικές αρχές την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για να ταξιδέψουν στην κεντρική Ευρώπη.

Στο μεταξύ, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καφέ και μπαρ, λένε πως τους ανησυχεί ότι ο αριθμός των μεταναστών και οι αρνητικές κριτικές θα διώξουν τους τουρίστες, με τον τουρισμό να αποτελεί τη βασική βιομηχανία του νησιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει την πίεση για να λάβει μέτρα για τη μεταναστευτική κρίση, η οποία προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.



Ζητήθηκε να ικανοποιήσει 40.000 αιτήσεις ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται από την Συρία και την Ερυθραία στην Ελλάδα και την Ιταλία, για τα επόμενα δύο χρόνια, όμως η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συμφωνία».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *