ροή ειδήσεων

Οι δανειστές σε πανικό: Τρέμουν το Grexit και «τρέχουν» για συμφωνία – Ο Α.Τσίπρας τους χορεύει στο ταψί


ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: «ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»...
Όλοι εναντίον ενός. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παλεύει με τα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο με χαρακτηριστικά πραξικοπήματος, ακατάσχετης κινδυνολογίας, διασποράς φόβου και τρόμου, αλλά καταφέρνει και στέκεται όρθια γιατί απλά τη στηρίζει ο ελληνικός λαός που δεν θέλει να φορτωθεί άλλα μνημόνια. Λέει φτάνει πια σε αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να του πίνουν το αίμα.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται απίστευτες αλητείες με σενάρια για κλείσιμο τραπεζών τη Δευτέρα, για έκτακτο σχέδιο προμήθειας καυσίμων, για καταστροφή της Ελλάδας και ασφαλώς, ταυτόχρονα, επιχειρήθηκε να στηθεί μία νέα πλατεία Μεϊντάν στο Σύνταγμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τους έχει κάνει άνω κάτω. Οι δανειστές νιώθουν ότι θα σπάσει ο κύκλος της «κονόμας» σε βάρος ενός λαού, του ελληνικού λαού, που δανείζουν για να τα ξαναπάρουν διπλά και τρίδιπλα με ληστρικά επιτόκια. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν τελικά θα επιβεβαιωθεί ο Δαυίδ να κερδίζει το Γολιάθ της διαπλοκής και των συμφερόντων.

Με απίστευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για πολιτική συμφωνία και σημείωσε πως «όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Η συμφωνία που περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για «κούρεμα» του χρέους. Χωρίς αυτή τη δέσμευση ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να συνηγορήσει και αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρώπη θα χάσει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.

Το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ασχέτως των δηλώσεων τους. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι ειρωνείες. Προδίδουν φόβο και πανικό.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ενισχύσει περισσότερο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Μπαράζ δημοσιευμάτων αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί μία μη συμφωνία στο παρά πέντε μιας στάσης πληρωμών, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πρίν από λίγο πως «θα διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Η γερμανική Bild παρουσιάζει την Άνγκελα Μέρκελ συνοφρυωμένη, απελπισμένη από τις εξελίξεις και την ίδια στιγμή τον Γιάνη Βαρουφάκη χαμογελαστό και ευδιάθετο μετά το χθεσινό Eurogroup. Να σημειωθεί πως την έκτακτη σύνοδο κορυφής δεν την ζήτησε η Ελλάδα, αλλά την αποφάσισαν οι δανειστές για να βρεθεί μία λύση την ύστατη στιγμή.

Οι Financial Times αναφέρουν πως μία μη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα οδηγήσει στην καταστροφή και κάνουν λόγο για έναν εκβιασμό από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Η Telegraph υποστηρίζει πως από ένα Grexit μπορεί να βγει κερδισμένη η Βρετανία καθώς επίκειται και το Brexit, προκαλώντας πανικό στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά ακόμη δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων και οικονομολόγων που κάθε άλλο παρά πιστεύουν πως ένα Grexit θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πόλ Κρούγκμαν που αποφάσισε να μιλήσει ξανά μετά από αρκετές ημέρες.

Ο οικονομολόγος τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιότητες για τις επιπτώσεις από ένα Grexit και επισημαίνει πως η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μια έξοδο από το ευρώ έχει ήδη σπάσει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», καθώς όλοι θα έτρεχαν να αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες.

«Αλλά αυτός ο φόβος δεν ισχύει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Αθήνα του 2015 είναι το Μπουένος Άιρες του 2001», τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο, τίποτα δεν τον ενοχλεί περισσότερο από τη ρητορική ότι για όλα φταίει η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.

Το πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της, οδηγούν σε τεράστια οικονομική συρρίκνωση. «Αυτό δεν είναι ένα λάθος των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό ελάττωμα του ίδιου του ευρώ» γράφει ο Κρούγκμαν.

Όσον αφορά το Grexit, λέει πως: «Όντως, οι ζωές των δανειστών θα γίνουν πιο εύκολες, για λίγο, γιατί δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από τη σκοπιά των πιστωτών, το Grexit είναι κάτι απόλυτα αρνητικό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έπαιρναν λιγότερα χρήματα πίσω σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία κρατάει την Ελλάδα μέσα και η απόδειξη ότι το ευρώ είναι τελικά αναστρέψιμο θα προλειάνει το έδαφος για μελλοντικές κρίσεις, ακόμα και αν η ΕΚΤ καταφέρει να συγκρατήσει αυτήν την κρίση».

Οι Έλληνες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το οικονομικό χάος μετά την έξοδο από το ευρώ. Και ενδεχομένως η προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδας ότι η υποτίμηση θα οδηγήσει τη χώρα στον τρίτο κόσμο, να είναι σωστή, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να γνωρίζει το μοντέλο και τα ιστορικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.

Αλλά αν δεν συμβεί αυτή η εσωτερική κατάρρευση, ένα υποτιμημένο νόμισμα θα οδηγούσε τελικά σε μια ανάκαμψη με ώθηση από τις εξαγωγές. Το επιχείρημα, υπογραμμίζει ο κ. Κρούγκμαν, είναι πως κανείς δεν πρέπει να έχει απόλυτες βεβαιότητες. Αλλά οι δανειστές θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο από τους Έλληνες…



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *