ροή ειδήσεων

Επιχειρηματική Ευκαιρία - Επιδοτούμενο πρόγραμμα Leader - Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής!!



Η επιτυχία έρχεται όταν η ευκαιρία συναντά την προετοιμασία...

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανασφάλειας και προβληματισμού που διέπει την αγορά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με την αγωνία για το "τι μέλλει γενέσθαι" να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των ημερών, η λέξη "ανάπτυξη", που ακούγεται από τα χείλη κάποιων υψηλά ιστάμενων, φαντάζει "όνειρο θερινής νυκτός".

Μέσα στη δίνη των συνεχώς μεταβαλλόμενων οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, καθώς και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρα μας, ο επιχειρηματίας του σήμερα καλείται να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, όχι πλέον για να αυξήσει τα κέρδη της επιχείρησής του, αλλά για να κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης. Η κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλο το φάσμα της οικονομίας και η οικονομική δυσπραγία λειτουργεί σαν ντόμινο σε όλες της πτυχές της καθημερινότητας.

Οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς της χρηματοδότησης και θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι καταναλωτές είναι περισσότερο επιλεκτικοί και απαιτητικοί και τώρα, περισσότερο από ποτέ, προχωρούν σε έρευνα αγοράς προκειμένου να προβούν στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, αναζητώντας σε κάθε επιλογή τους την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής (value for money), επιδιώκουν δηλαδή, τα χρήματα που δαπανούν «να πιάνουν τόπο».

Μπορεί αυτή τη στιγμή να μη φαίνεται πρόσφορο το έδαφος, αλλά είναι γεγονός ότι όποιος καταφέρει να μπει στη διαδικασία να δραστηριοποιηθεί τώρα, θα βρεθεί με σημαντικό προβάδισμα και συγκριτικό πλεονέκτημα, μόλις αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα στην αγορά. Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, προκηρύσσονται αναπτυξιακά προγράμματα που αποτελούν ελκυστική προοπτική, για όσους είναι επιλέξιμοι.



Έτσι λοιπόν, έχει τεθεί σε ισχύ η "προσέγγιση LEADER" του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013(ΠΑΑ), του Μέτρου 41: Στρατηγική τοπικής ανάπτυξης.

Την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος αυτού θα έχει όπως και στο αντίστοιχο προηγούμενο η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.), η οποία κατά τα προηγούμενα έτη, έχει σχεδιάσει και έχει φέρει εις πέρας δράσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικά βήματα ανάπτυξης των περιοχών που αφορούν στο πρόγραμμα.



Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση δράσεων οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των περιοχών παρέμβασης και στη συγκράτηση του πληθυσμού των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών (να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο νησιωτικής επιχειρηματικότητας), καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών πόρων που περιλαμβάνονται σε αυτές.



Στο προκηρυσσόμενο πρόγραμμα, οι περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν δράσεις (περιοχές παρέμβασης) είναι:

Για το νησί της Ρόδου τα δημοτικά διαμερίσματα: Αρχαγγέλου, Μαλώνας, Μασάρων, Αφάντου, Αρχίπολης, Καλλιθέας, Καλυθιών, Κοσκινού, Ψίνθου, Λίνδου, Λάρδου, Καλάθου, Λαέρμων, Πυλώνος, Πεταλουδών, Κρεμαστής, Μαριτσών, Παραδεισίου, Παστίδας, Δαματριάς, Θεολόγου.

Για το νησί της Κω τα δημοτικά διαμερίσματα: Δικαίου, Πυλίου, Ασφενδιού, Ηρακλειδών, Αντιμάχειας, Καρδάμαινας, Κέφαλου.

Τα νησιά: Λέρος, Πάτμος, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές των νήσων Ρόδου & Κω, καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου που δεν αποτελούν περιοχές παρέμβασης του συγκεκριμένου προγράμματος, προβλέπεται εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος να προκηρυχθεί αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΠΑΑΧ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης μπορεί να είναι: υφιστάμενες επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και υπό σύσταση επιχειρήσεις (νέοι επιχειρηματίες), ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σύλλογοι).



Ενδεικτικές δράσεις που επιδοτούνται:

v Για τον κλάδο της παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων: ιδρύσεις – επεκτάσεις τυποποιητηρίων ελαιολάδου, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, παραγωγή αλλαντικών, παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, τυποποίηση και συσκευασία αυγών, φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά, μονάδες συσκευασίας, τυποποίησης, μεταποίηση λαχανικών, (ντομάτα, πατάτα κ.α.), κονσερβοποίηση φρούτων, παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, ίδρυση μικρών μονάδων τυποποίησης-συσκευασίας μελιού, παστελιών και σνακ από μέλι, κ.α.

v Για τον τουριστικό κλάδο: Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας εναλλακτικές μορφές τουρισμού (π.χ. αγροτουρισμός, ιππασία, κατασκηνώσεις, καταδύσεις κ.α.).

v Για λοιπές δράσεις: Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων (βιοτεχνίες ξύλου, υφαντών, χειροτεχνημάτων, κεραμοποιία, καραβομαραγκοί), ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄μεταποίηση (παραδοσιακά προϊόντα, εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακές κουλούρες, πίτες, παξιμάδια κ.α.) υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, πάρκα αναψυχής κ.α.

v Πολιτιστικές δράσεις: Αναπαλαίωση & αξιοποίηση μύλων, ελαιοτριβείων κ.α. και μετατροπή τους σε εκθεσιακούς χώρους, δημιουργία μονοπατιών πεζοπορικών διαδρομών, σήμανση αξιοθέατων μνημείων, ανάδειξη πολιτιστικών εκδηλώσεων ΟΤΑ, παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία, συλλογές, εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική, αγροτική, πολιτιστική κληρονομιά (παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακά μουσικά όργανα κ.α.), στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή (προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών κ.α.).



Ποσοστά επιδότησης: Τα ποσοστά επιδότησης στην περιοχή μας θα κυμανθούν από 35% – 65%, ενώ κατά περίπτωση θα μπορούν να φτάσουν το 75% ή ακόμα και το 100% (κυρίως για δράσεις πολιτιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Ποσά επιδότησης: Το ύψος των προϋπολογισμών των επενδυτικών σχεδίων μπορεί να φθάσει στις περισσότερες δράσεις το ποσό των 300.000€ και ειδικότερα στις επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μέχρι τις 500.000€.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολής προτάσεων: Η περίοδος υποβολής των επενδυτικών προτάσεων έχει ήδη ξεκινήσει με την δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η: 03/07/2015.



Η Alpha Plan Consultants με τα εξειδικευμένα στελέχη που διαθέτει, αναλαμβάνει την ενημέρωση, σύνταξη και υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας με σεβασμό, συνέπεια και υπευθυνότητα.

Ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, προκειμένου να προετοιμάσουν εγκαίρως τις προτάσεις τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση και ενημέρωση, επικοινωνήστε μαζί μας.



Συντάκτρια: Αυγουστάκη Σ. Μίκα

Οικονομολόγος MBA

AlphaPlan Consultants

Δράκος Γ. Κομνηνός

Διευθυντής Δωδεκανήσου
Αυστραλίας 114 (Πλησίον Παλαιάς ΔΕΗ – Έναντι Νέας Μαρίνας)
Τηλέφωνα Επικοινωνίας : 22410 38774-6944612745

www.aplan.gr email: rodos@aplan.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *