ροή ειδήσεων

Oι αλλαγές στην Ελλάδα "χτυπούν" το πορτοφόλι των τουριστών, γράφει σήμερα η AOL!!!



Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα εφέτος είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν... μια απότομη αύξηση του κόστους σίτισης και διαμονής, ως μέρος των μέτρων που τυχόν λάβει η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγοντας σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την επίλυση του θέματος της κρίσης χρέους της χώρας.
Για να εξασφαλίσει το τελευταίο σχέδιο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των συντελεστών του ΦΠΑ της χώρας.
Αυτό θα σήμαινε αφενός τον διπλασιασμό του σημερινού συντελεστή 6,5% της διαμονής και αφετέρου την άρση της έκπτωση του ΦΠΑ κατά 30%, που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμη, στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια από το 13% στο 23%.
Βεβαίως, την τελευταία φορά που υπήρξε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, το 2011, τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια: Μέχρι και 4.500 επιχειρήσεις έκλεισαν, οδηγώντας σε απώλεια 40.000 θέσεις εργασίας.
Με αυτό στο νου τους, οι άνθρωποι του τουρισμού χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ ως «προμελετημένη δολοφονία του τουρισμού». Μάλιστα, οι όποιες αλλαγές μπορεί να τεθούν σε ισχύ ήδη από την 1η Ιουλίου. Από την πλευρά του ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να έχουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Έτσι, για κάποιον που δεν έχει ακόμη κλείσει πακέτο διακοπών, είναι πολύ πιθανό η όποια αύξηση των τιμών να αντισταθμιστεί από τις εξαιρετικά μειωμένες τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων, αφοί οι επιχειρήσεις οργάνωσης ταξιδιών, ανησυχώντας για μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ, έχουν προχωρήσει σε μείωση των τιμών ακόμη και κατά το ήμισυ, με στόχο να δελεάσουν τους ταξιδιώτες. Εν τω μεταξύ, οι τιμές σε καθιερωμένους, τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Κέρκυρα έχουν μειωθεί κατά 13% φέτος.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε £ 500 που μεταβάλλονται σε ευρώ υπάρχει κέρδος £ 65 περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ionian and Aegean Island Holidays, Δημήτρης Πατρίκιος, πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί στην πραγματικότητα να τονώσει τον τουρισμό. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και λήξει η περίοδος αβεβαιότητας, ο αντίκτυπος στο τουρισμό θα είναι θετικός», λέει, μιλώντας στον ταξιδιωτικό, δικτυακό τόπο TTG Digital. Και συμπληρώνει: «Το κόστος της αβεβαιότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι οποιαδήποτε οριακή αύξηση, που αντισταθμίζεται σημαντικά από τη συναλλαγματική διαφορά μεταξύ λίρας και ευρώ».
Επισημαίνεται ότι, οι Βρετανοί είναι μακράν από τους πιο συχνούς επισκέπτες στην Ελλάδα, με περίπου 2 εκατομμύρια να επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο. Για εφέτος, οι Βρετανοί που αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα θα είναι εφοδιασμένοι με περισσότερα μετρητά, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ανακύψουν σε πιθανό GREXIT.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *