ροή ειδήσεων

Κόλαση φωτιάς: 59 τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα



Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν πολλές περιοχές της Ελλάδας την Παρασκευή.... Μεταξύ άλλων,Υμηττός, Λακωνία, Μαλακάσα, Αργολίδα, Εύβοια και Μεσσηνία έζησαν εφιαλτικές στιγμές, καθώς οι πύρινες εστίες με τη συνδρομή των θυελλωδών ανέμων έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο το τελευταίο24ωρο σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν59 πύρινα μέτωπα.

Οι σημαντικότερες ζημιές σημειώθηκαν στη Λακωνία, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάτοικοι χωριών εγκατέλειψαν τους οικισμούς τους, ενώ η φωτιά στον Υμηττό απείλησε σπίτια σε σειρά περιοχών από τον Βύρωνα μέχρι την Τερψιθέα της Γλυφάδας.

Πολλές ήταν οι καταγγελίες για εμπρησμό.

Τα πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα

Τουλάχιστον 52 πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα. 

Παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες:

* Έναν πραγματικό πύρινο εφιάλτη έζησαν οι κάτοικοι του Καρέα, του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Τερψιθέας στη Γλυφάδα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στους πρόποδες του Υμηττού και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων. Κάτοικοι των περιοχών είδαν τα σπίτια τους να απειλούνται και συνέδραμαν με αυτοθυσία τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης. Μετά της 19.00 η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για εμπρησμό. 

* Επικίνδυνες διαστάσεις έλαβε η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, η οποία καίει ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της. Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά και μια παιδική κατασκήνωση, ενώ κάηκαν 35 σπίτια. Μετά τις 21.30 υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών. 

* Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Αφράτι της Χαλκίδας. Μέχρι αργά το απόγευμα η πτώση της έντασης των ανέμων έδωσε την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπό της και να ανακόψουν την καταστροφική του πορεία. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, μέχρι το τέλος της μέρας η πυρκαγιά πιθανόν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

* Το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά και στην Μαλακάσα, κοντά στον Ωρωπό, στην περιοχή Μήλεσι.

* Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο Κορωπί, κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού. Λίγο πριν τις 14.00 τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο.

* Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού. 

* Φωτιά και στα Ίρια Αργολίδας, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κάψει περισσότερα από 500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 10 οχήματα με 35 άνδρες, κυρίως πεζοπόρα τμήματα.

* Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στην κοινότητα Χαλκιάνικα Αχαΐας, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας. Στην περιοχή έσπευσαν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με περίπου 25 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

* Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στις 17:30 στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. Για την αντιμετώπισή της έσπευσαν 15 οχήματα με 45 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντικές ομάδες, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο πετζετέλ.

*Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Για την κατάσβεσή έλαβαν μέρος 5 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ συντρέχουν και οι υπηρεσίες του δήμου.

* Στην άμεση κατάσβεση δύο πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στη Μεσσηνία, προέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Κάτω Αμφεια (Δήμος Καλαμάτας) που έκαψε ελαιόδενδρα, ενώ η δεύτερη στις 14:30 στην Τοπική Κοινότητα Ανάληψη (Δήμου Μεσσήνης) που έκαψε καλάμια.

* Φωτιά ξέσπασε στις παρυφές της Ρόδου, επί της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου.* Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Σταυράκι Ιωαννίνων.


Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν όταν έπεσε το σκοτάδι.





















Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τον συντονισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εντολή στον Ελληνικό Στρατό να προχωρήσει περιπολίες σε ορεινούς όγκους σε όλη την Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Ικαρία και μετέβη στο Μαξίμου για ενημέρωση. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα".

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις τόσο της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, όσο και του αντιπεριφερειάρχη, Γ. Καραμέρου, οι οποίοι σε σχόλια τους για τις πυρκαγιές αναφέρθηκαν σε "υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας", υπονοώντας την ύπαρξη σκοτεινών συμφερόντων.

Αρκετές ήταν οι καταγγελίες για εμπρησμό, κυρίως από τους δημάρχους των περιοχών αλλά και άλλους παράγοντες της Πολιτείας.

NOOZ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *