ροή ειδήσεων

Δωδεκάνησα: μηδαμινές οι ακυρώσεις, αλλά μείωση στις αφίξεις


«Εδώ και δύο μέρες που ξανάρχισαν οι συνομιλίες για νέα συμφωνία έχουν ζωηρέψει οι κρατήσεις»,... εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μπ. Παλαιογενίδης, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού

Μείωση 4,6% καταγράφεται στις αφίξεις επιβατών στα Δωδεκάνησα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη Ρόδο, παρότι είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι ακυρώσεις από τις κρατήσεις των tour operators, επικρατεί επιφυλακτικότητα και σχετική ανησυχία το τελευταίο διάστημα, καθώς, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα, τα στοιχεία του τελευταίου Ιουνίου δείχνουν μια πτώση 6%. Αντίθετα, μεμονωμένα ο Μάρτης και ο Απρίλης του 2015 είχαν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο καθώς 8.000 Αυστριακοί συνταξιούχοι έφτασαν στη Ρόδο.

«Εδώ και δύο μέρες που ξανάρχισαν οι συνομιλίες για νέα συμφωνία έχουν ζωηρέψει οι κρατήσεις», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μπ. Παλαιογενίδης, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, προσθέτοντας πως «η αβεβαιότητα έχει μειώσει τις κρατήσεις, ενώ επίσης δημιουργούνται “πιο φθηνά” πακέτα εξαιτίας της αβεβαιότητας των tour operators μήπως ακυρωθεί κάποια πτήση και τα χάσουν όλα».

Με δεδομένο ότι το 2014 ήταν μια καταπληκτική χρονιά σε αριθμούς αφίξεων συνολικά για τα Δωδεκάνησα, υπήρχε η μεγάλη, όπως αποδείχθηκε, προσδοκία ότι θα είχε γεμίσει η Ρόδος μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στην υστέρηση του ελληνικού τουρισμού, του επαγγελματικού τουρισμού (συνέδρια) αλλά και στις μειωμένες αφίξεις, όπως σε όλη την Ελλάδα, Ρώσων.

Αυτό που συνήθως δεν αναφέρεται στα ρεπορτάζ για τη Ρόδο είναι πως τα τελευταία 5 χρόνια του Μνημονίου καταγράφεται κατά μέσο όρο 4% ετήσια αύξηση του ταξιδιωτικού συναλλάγματος, ενώ ταυτόχρονα το εργατικό κόστος έχει μειωθεί περίπου 25%. Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί, η μαύρη εργασία, όπως και στα περισσότερα νησιά, οργιάζει, στοιχείο που ίσως δικαιολογεί το γεγονός πως στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικά στους ταξιδιωτικούς προορισμούς το ποσοστό του «όχι» στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 61%.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *