ροή ειδήσεων

Πέθανε ο εμβληματικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ


Ο Ομάρ Σαρίφ πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου...   (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο εμβληματικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε κλασικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά όπως τα Δόκτωρ Ζιβάγκο και Λόρενς της Αραβίας.

Ο γιος του είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Ομάρ Σαρίφ έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία τρία χρόνια και γι' αυτό έχει αποσυρθεί

Ο γιος του, Τάρεκ Ελ-Σαρίφ, είχε δηλώσει τον Μάιο πως ο πατέρας του είχε αποσυρθεί από την υποκριτική λόγω της ασθένειας και ότι μπέρδευε τα ονόματα των πιο διάσημων ταινιών και είχε ξεχάσει πού γυρίστηκαν.

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του Σερίφ Αλί στην ταινία του Ντέιβιντ Λιν, Ο Λόρενς της Αραβίας (1962).

Ο ατζέντης του Σαρίφ, Στιβ Κένις δήλωσε ότι ο ηθοποιός πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου.

Ο Σαρίφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1932. Το πραγματικό όνομά του ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ και η οικογένειά του ιδιαίτερα ευκατάστατη -και με καταγωγή από τον Λίβανο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική σε κολέγιο του Καΐρου. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του, πριν ενδιαφερθεί για την υποκριτική.

Το 1953 έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν παντρεύτηκε τη γνωστή αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Μάλιστα, ασπάστηκε το Ισλάμ προκειμένου το ζευγάρι να παντρευτεί, καθώς μέχρι τότε ανήκε στους Μελχίτες χριστιανούς. Ο γάμος διήρκεσε μέχρι το 1974.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του το έκανε στον Λόρενς της Αραβίας, στην εμβληματική σκηνή όπου ο ήρωάς του πλησιάζει τον Λόρενς της Αραβίας στην έρημο. Η σκηνή θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία του σινεμά, καθώς δείχνει τον Αλί να διασχίζει ιππεύοντας την έρημο.

Αναδείχθηκε σε σταρ πρώτου μεγέθους με την επόμενη ταινία του Λιν, τονΔόκτωρ Ζιβάγκο. Στη συνέχεια έπαιξε στο Funny Girl (1968) με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τότε ήταν που οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, επειδή ο ηθοποιός φαίνεται να ερωτοτροπεί με μία εβραία ηθοποιό επί της οθόνης.

Θεωρήθηκε ένα είδος Ροδόλφο Βαλεντίνο για τη δεκαετία του 1960.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι συχνά ερωτευόταν συμπρωταγωνίστριές του, όπως τις Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κατρίν Ντενέβ και Άβα Γκάρντερ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η καριέρα του άρχισε να σημειώνει πτώση. Ο ίδιος ο Σαρίφ είχε παραδεχθεί ότι θυσίασε την ποιότητα για το εύκολο χρήμα, αναφέρει το BBC. Γνωστός χαρτοπαίκτης, ο Σαρίφ αναγκάστηκε να παίξει συχνά τον ρόλο του ξένου τζέντλεμαν σε μέτριες ταινίες, προκειμένου να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του.

Ο Σαρίφ ταυτίστηκε με τον κοσμοπολιτισμό. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, ελληνικά και γαλλικά.

Ο Ομάρ Σαρίφ έγινε γνωστός και για ένα ακόμα χαρακτηριστικό του: ήταν δεινός παίκτης του μπριτζ. Είχε, μάλιστα, θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους παίκτες μπριτζ στον κόσμο.

Είχε, μάλιστα, χάσει σε μία βραδιά ρουλέτας σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο ίδιος δήλωνε ότι δεν μετάνιωνε για τίποτα. «Δεν γνωρίζω τη σημασία της λέξης. Εάν χρειαζόταν να τα ξανακάνω όλα από την αρχή, θα τα έκανα με τον ίδιο τρόπο» έλεγε.




Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *