ροή ειδήσεων

Το νέο «αφεντικό» της τρόικας: Η «σιδηρά κυρία» από την Ρουμανία που διέσωσε την Κύπρο


Με νέο «αφεντικό» αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα η τρόικα, ...καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όρισε ως νέα επικεφαλής της αποστολής του τη 40χρονη Ρουμάνα οικονομολόγο, Ντέλια Βελκουλέσκου, που μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν επικεφαλής της τρόικας στην Κύπρο και πιστώνεται την επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόσθηκε από τις αρχές του 2013.

Ο Ινδός προκάτοχος της κ. Βελκουλέσκου, Ρίσι Γκογιάλ, αντιθέτως χρεώνεται από τους ανωτέρους του στην Ουάσιγκτον μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Η θητεία του κ. Γκογιάλ στην τρόικα τερματίσθηκε πρόωρα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ συνηθίζεται οι επικεφαλής των αποστολών του Ταμείου να κρατούν τη θέση τους για δύο – τρία χρόνια.
Η νέα επικεφαλής της τρόικας έχει εργασθεί μέχρι και λίγους μήνες πριν το μνημόνιο του 2010 στο γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα και γνωρίζει καλά τα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Το 2009, μάλιστα, είχε συντάξει ειδική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με θέμα «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: μαθήματα από άλλες χώρες», όπου υποστήριζε την ανάγκη για φιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση του δημόσιου τομέα.
Στην Κύπρο, η κ. Βελκουλέσκου χειρίσθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής με μεγάλη αυστηρότητα, γι’ αυτό και αρκετοί την αποκαλούσαν «Δρακουλέσκου». Οι τριβές της με την κυβέρνηση της Λευκωσίας ήταν συνεχείς, ιδιαίτερα για τα θέματα των προβληματικών δανείων και των κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας, αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης κρίθηκε επιτυχημένη, καθώς το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων καταργήθηκαν και η Κύπρος περνά στην ανάπτυξη.
Η κ. Βελκουλέσκου έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα αναδιοργάνωσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και σε θέματα ενέργειας. Τέλειωσε το Λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ, το 1992 στο Βουκουρέστι. Στο Λύκειο αυτό φοιτούσαν τα παιδιά της ελίτ της Ρουμανίας. Σπούδασε με υποτροφία στο Wilson College των ΗΠΑ, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1997.
Είναι παντρεμένη με το διάσημο Ρουμάνο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου και έχουν τρία παιδιά. Ο σύζυγός της έγινε παγκοσμίως διάσημος όταν εντόπισε τα γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου, ενώ καθιέρωσε τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων εκείνων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *