ροή ειδήσεων

"Παραλλαγή" Ιμίων με "ανθρωπιστικό μανδύα" επιχείρησε η Τουρκία στο Αιγαίο!



Την ώρα που όλη η Ελλάδα είχε στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο... για τις δραματικές εξελιξεις στην οικονομία. η Άγκυρα βρήκε την αφορμή να ξεδιπλώσει ένα από τα πολλά σχέδια προκλήσεων ,με προφανή στόχο να προκαλέσει ένταση σε μια στιγμή που η Αθήνα έμοιαζε δύσκολο να αντιδράσει.

Μια παραλλαγή των Ιμίων με “μανδύα ανθρωπιστικό” επιχείρησαν οι Τούρκοι την Τετάρτη, σ΄ ένα μικρό νησάκι νότια του Αγαθονησίου. Ακταιωρός της ακτοφυλακής επιχείρησε να προσεγγίσει το Κουνελονήσι για να συλλάβει Τούρκο διακινητή παράνομων μεταναστών που είχε εγκλωβιστεί εκεί. Χρειάστηκε η επέμβαση ελληνικών δυνάμεων και η χαμηλή πτήση δύο μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την τουρκική ακταιωρό για να αποφευχθούν τα χειρότερα!


Η ιστορία ξεκίνησε με την ανατροπή το μεσημέρι της Τρίτης , ενός σκάφους που μετέφερε πάνω από 40 παράτυπους μετανάστες από τους οποίους τουλάχιστον 15 ήταν αγνοούμενοι . Το συμβάν βρήκε περιέργως έτοιμη την τουρκική ακτοφυλακή! Λίγη ώρα μετά από την ανατροπή του σκάφους πέντε σκάφη της κι ένα ελικόπτερό της είχαν σπεύσει στην περιοχή! Η σωτηρία ανθρωπινων ζωών ασφαλώς προέχει, αλλά η επιλογή του πληρώματος του τουρκικού ελικοπτέρου να πετάξει σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από Φαρμακονήσι,Αγαθονήσι και Κουνελονήσι ,αποδεικνύει ότι τα κίνητρα της ενεργοποίησης των τουρκικών μέσων έρευνας διάσωσης δεν ήταν πρωτίστως …ανθρωπιστικά!

Μέχρι να φθάσει στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ ,οι τουρκικές δυνάμεις είχαν περισυνελλέξει πάνω από 10 μετανάστες! Το πρόβλημα δεν ήταν αυτό, αλλά το γεγονός ότι τον έλεγχο της επιχείρησης τον είχαν οι Τούρκοι κι όχι η Αθήνα όπως προβλέπεται. Είναι πάγια επιδίωξη των Τούρκων να χωρίσουν στη μέση το Αιγαίο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κάνοντας αυτό το βήμα να το χωρίσουν στην μέση…γενικώς!

Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης οι Τούρκοι ήταν αχαλίνωτοι. Ελικόπτερα της ακτοφυλακής αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πετούσαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος -από 400 μέχρι 1200 πόδια- πάνω από νησιά της περιοχής πέριξ του Αγαθονησίου. Η επίδειξη ισχύος και διαθέσιμων μέσων έναντι της Ελλάδας αλλά και το μήνυμα ότι “εμείς ελέγχουμε την περιοχή γιατί μπορούμε” ήταν ο προφανής λόγος των τουρκικών προκλητικών κινήσεων.

Η Αθήνα αντιμετώπισε τις προκλήσεις και κυρίως την κλιμάκωσή τους με μεγάλη ψυχραιμία είναι η αλήθεια. Η λογική του “δεν τσιμπάμε” κυριάρχησε . Όταν χρειάστηκε να δείξει αποφασιστικότητα το έκανε Αυτό έγινε το πρωί της Τετάρτης , όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση . Ο Τούρκος διακινητής των μεταναστών είχε εντοπιστεί στο Κουνελονήσι και μία τουρκική ακταιωρός έπλευσε προς το νησί για να κάνει την σύλληψη πριν προλάβει το ελληνικό ΛΣ. Η κίνηση των Τούρκων έγινε εγκαίρως αντιληπτή .Μία κανονιοφόρος του ΠΝ “έκοψε” την πορεία της και…τον “βήχα” των Τούρκων. Σχεδόν ταυτόχρονα δύο μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από την τουρκική ακταιωρό.

Οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν για κάποιες ώρες ακόμη με υπερπτήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών πάνω από νησάκια της περιοχής.

onalert

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *