ροή ειδήσεων

Την Δευτέρα η κυβέρνηση στρώνει... χαλί στην Τρόικα



Μετά από επτά μήνες η τρόικα - θεσμοί επιστρέφει στην Αθήνα,...
έχοντας στις «αποσκευές» της 7,16 δισ. από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας....


Ταυτόχρονα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την Ελλάδα, αφού το αμέσως προσεχές διάστημα η χώρα καλείται να φέρει εις πέρας μία σειρά από σοβαρά ζητήματα, με την οικονομία να κινείται στην «κόψη του ξυραφιού».

Η νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες το βράδυ και σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα έχει μπροστά της ένα πραγματικό Γολγοθά. Την προσεχή Τετάρτη θα πρέπει να φέρει στην Βουλή για ψήφιση το δεύτερο «πακέτο» από τα προαπαιτούμενα και εν συνεχεία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το 3ο Μνημόνιο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα απαιτηθούν έως και δύο μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Καταστροφή οι εκλογές
Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία που έχει απολέσει εν τοις πράγμασι την πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά τουλάχιστον διατηρεί τον «μαγικό» αριθμό των 120, έχοντας την δυνατότητα να παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ψήφο ανοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το σενάριο των εκλογών το Φθινόπωρο, όπως κάποιοι εντέχνως, διακινούν θα ήταν τραγικό για την οικονομία, εφάμιλλο ή ακόμη και χειρότερο από το δημοψήφισμα και όλοι οι παράγοντες της αγοράς παροτρύνουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πάση θυσία αυτό να αποφευχθεί. Οι Βρυξέλλες άναψαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,16 δισ., έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία και να βάλει σε μία στοιχειώδη τάξη τα οικονομικά της, πληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές συμπεριλαμβανομένου και του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που εκκρεμεί από τις 30 Ιουνίου. Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Τρίτο μνημόνιο
Ταυτόχρονα φτάνει στην Αθήνα η τρόικα, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και παράλληλα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις δια ζώσης για την σύνταξη του τρίτου Μνημονίου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για το ευρώ, Βλ. Ντομπρόβσκις. Όπως τόνισε ο Επίτροπος, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη συμφωνία διάσωσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ενώ προανήγγειλε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Διευκρίνισε δε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, θα εγγυηθούν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, τα κεφάλαια θα αφαιρεθούν από τις πληρωμές του προϋπολογισμού της Ε.Ε., προς την Αθήνα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι ήταν μια εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με την βοήθεια της Ελλάδας, ώστε να ανακτήσει χρηματοοικονομική σταθερότητα και να τοποθετήσει την οικονομία της ξανά σε τροχιά. Τόνισε μάλιστα ότι «γινόμαστε μάρτυρες της αλληλεγγύης της Ε.Ε., στην πράξη. Πολιτικοί, και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχουν επενδύσει το δικό τους πολιτικό κεφάλαιο για να στηρίξουν την Ελλάδα».

Πρόγραμμα - γέφυρα
Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ταυτόχρονα οι χώρες της Ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, με την Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας με 7,1 δισ.

Στις 17 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση που χορηγεί μέχρι 7,16 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα υπό τον European Financial Stabilization Mechanism (EFSM).

Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τρεις μήνες και επίσης θα εκταμιευτεί σε δύο δόσεις. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές της με το ΔΝΤ και την ΤτΕ και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρι η Ελλάδα να αρχίσει να παίρνει χρηματοδότηση από ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Μακροπρόθεσμο πρόγραμμα
Στις 16 Ιουλίου το Eurogroup αποφάσισε επί της αρχής να συμφωνήσει στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα στις 8 Ιουλίου 2015 για την στήριξη σταθερότητας σε διάστημα τριών ετών από τον ESM. Όταν διαπραγματευτεί μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας και εγκριθεί από το Eurogroup, η βοήθεια του ESM θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSM.

Οροι οικονομικής πολιτικής
Το Συμβούλιο εξέδωσε επίσης απόφαση που εγκρίνει ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, που καθορίζει τους όρους της οικονομικής πολιτικής που συνδέονται με την βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα στόχο έχουν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απαιτείται να εντάξει στη νομοθεσία της την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού συστήματος, να ενισχύσει τη διακυβέρνηση της ΕΛΣΤΑΤ και να έχει εφαρμόσει μέχρι τις 15 Ιουλίου 2015 τις σχετικές προβλέψεις στη Συνθήκη για την Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση. Το πρόγραμμα προσαρμογής θα καθορίζεται σε ένα μνημόνιο κατανόησης (Memorandum οf Understanding).

Η οικονομική βοήθεια θα εκταμιευθεί μόλις το MoU και μια συμφωνία δανειακής σύμβασης καθορίζουν λεπτομερώς τους χρηματοοικονομικούς όρους που έχουν τεθεί σε ισχύ. Και τα δύο πρέπει να υπογραφούν από την Κομισιόν και τις ελληνικές αρχές.

Του Θανάση Παπαδή/Ημερησία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/7/15 09:26

    ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΙΩΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΟΛΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *