ροή ειδήσεων

Αδειάζουν τα ράφια, μεγάλη καταστροφή στις επιχειρήσεις



Συνθήκες ασφυξίας διαμορφώνονται στην αγορά, με τα αποθέματα τροφίμων...
και άλλων υλικών στα σούπερ μάρκετ να μειώνονται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, χωρίς να μπορούν να ανεφοδιαστούν, μεγάλες βιομηχανίες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες και τους μεταφορείς να αναφέρουν ότι πολλά δρομολόγια έχουν διακοπεί...


είτε γιατί τα βενζινάδικα δεν δέχονται κάρτες είτε γιατί δεν συμφέρει να κάνουν «μονές διαδρομές», καθώς δεν μπορούν να πληρωθούν οι εισαγωγές... Και στο τέλος του δρόμου εκτός από τις ελλείψεις καραδοκούν οι ανατιμήσεις και η αισχροκέρδεια.

Από τη Δευτέρα οι καταναλωτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με άδεια ράφια και ελλείψεις πολλών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα λείψουν εισαγόμενες πρώτες ύλες και προϊόντα από το εξωτερικό αξίας τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Στα 160 εκατ. ευρώ εκτιμούν και οι εξαγωγείς τις απώλειες εσόδων για τις επόμενες δύο εβδομάδες.


Ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς τον εφοδιασμό της αγοράς δεν μπορούν να γίνουν. Όπως επισημαίνουν στην «Η» στελέχη δύο μεγάλων ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ οι επίμονες απαιτήσεις εγχώριων και ελληνικών προμηθευτικών επιχειρήσεων για πληρωμή των παραγγελιών με μετρητά, σε συνδυασμό με την απρόβλεπτη συμπεριφορά των καταναλωτών, είναι δύο παράγοντες που δεν επιτρέπουν τα προγνωστικά. Τις προηγούμενες ημέρες η κατανάλωση τροφίμων αυξήθηκε σε ποσοστό πάνω από 25%-30%.

Οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως σε κάποια μικρά και περιφερειακά καταστήματα της Αττικής, ενώ προβλήματα τροφοδοσίας καταγράφονται σε μαγαζιά της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης και των νησιών και πολύ σύντομα τα προβλήματα αυτά θα αρχίσουν να αντανακλούν και στον τουρισμό.

Ξένοι και ελληνικοί όμιλοι που προμηθεύουν το λιανικό εμπόριο με προϊόντα θέτουν ευθέως το δίλημμα, αναφέρει στέλεχος αλυσίδας: Ή πληρώνετε τοις μετρητοίς ή δεν σας δίνουμε τίποτα (cash on delivery-πληρωμή με μετρητά στην παράδοση), πράγμα που δυσκολεύει αφάνταστα τις αγορές. «Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για την επάρκεια των προϊόντων. Δίνουμε, σίγουρα, μία προτεραιότητα στα τρόφιμα. Αλλά αυτή η νέα και επίμονη απαίτηση έρχεται και από εταιρείες με απορρυπαντικά και τα ποτά», προσθέτει.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ προμηθευτών και λιανεμπορίου, που πέρα από ελλείψεις προϊόντων μπορεί να φέρει και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Το «εμπάργκο» στις εισαγωγές πρώτων υλών, εξ αιτίας της αδυναμίας διενέργειας συναλλαγών με το εξωτερικό, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων να ειδοποιούν τους πελάτες τους ότι δεν μπορούν να παραδώσουν άλλο εμπόρευμα.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και πολλές μικρότερου μεγέθους βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες έχουν ενημερώσει τα σούπερ μάρκετ ότι θα σταματήσουν τη διανομή εντός των επόμενων ημερών. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με βάση την εμπειρία της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο εκτιμά ότι το προσεχές 15ήμερο τα έσοδα από εξαγωγές θα μειωθούν 7%, ήτοι 80 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, ενώ θα παρουσιαστούν και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη έχει εκφράσει έντονη ανησυχία και τονίζει ότι καθημερινά προστίθενται νέα προβλήματα. «Οι αγοραστές των ελληνικών προϊόντων λαμβάνουν προειδοποιήσεις ‘ιδίου κινδύνου (own risk)’ και πιθανών δεσμεύσεων των ποσών αυτών από τις τράπεζές τους, σχετικά με την αποστολή εμβασμάτων στην Ελλάδα, και ενώ έχει λήξει η περίοδος παροχής εγγυήσεων από πλευράς Κρατών-Μελών της Ε.Ε. για την ασφάλιση πιστώσεων σε επιχειρήσεις που εξάγουν προς την Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων».

Της Μανταλένας Πίου/Ημερησία

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *