ροή ειδήσεων

Κρατήσεις… ούτε για δείγμα μέχρι και το Σεπτέμβριο



Κάθε ημέρα που περνά φέρνει όλο και μεγαλύτερες απώλειες για την τουριστική ζήτηση,... όπως αναφέρουν στο Capital.gr ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του Τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δραματική πτώση που καταγράφουν εδώ και δύο εβδομάδες τα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων δεν περιορίζεται μόνο στον Ιούλιο, αντιθέτως νέες κρατήσεις δεν υπάρχουν ούτε για τους επόμενους δύο μήνες.
Όπως επισημαίνουν οι επιχειρήσεις, η μείωση της ζήτησης αγγίζει σε πολλούς βασικούς προορισμούς το 30- 35%, ενώ ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης, ελπίδες για νέες κρατήσεις εκτιμάται πως υπάρχουν από τον Αύγουστο και μετά.
Μεγάλος ξενοδόχος της Χαλκιδικής έλεγε χαρακτηριστικά στο Capital.gr πως “αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιλογή της ρήξης θα σημάνει την καταστροφή του τουρισμού και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας”.

Προκαλεί βέβαια εντύπωση το γεγονός πως οι αναζητήσεις πτήσεων για ελληνικούς προορισμούς, ήδη από την πρώτη εβδομάδα επιβολής των capital controls, έχουν σημειώσει αύξηση, ειδικά σε ότι αφορά τους Βρετανούς τουρίστες. Όπως όμως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, είναι αναμενόμενο να γίνονται περισσότερες αναζητήσεις, αφού λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, της πτώσης των κρατήσεων και όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός, υπάρχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και πολλές προσφορές. Εντούτοις, τονίζουν, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αναζήτηση ενός πακέτου και στην πραγματοποίηση της κράτησης.
Ήδη σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επικαλούμενο τα στοιχεία της Amadeus IT Holding SA που πραγματοποιεί κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, ανέφερε πτώση κατά 39% στις γερμανικές κρατήσεις για την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα έως τις 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, συζητήσεις των ξενοδόχων με tour operator του εξωτερικού για τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς αυτή τη στιγμή δεν γίνονται.
Και αυτό καθώς πολλές μονάδες, εξαιτίας της μικρότερης ζήτησης σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (με βασικότερες αιτίες τη σημαντική συρρίκνωση της ρωσικής αγοράς και την αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διαπραγματεύσεων), αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις από 30% έως και 50% στις φετινές τιμές, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, αν ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τα νέα συμβόλαια με τους πράκτορες του εξωτερικού και χωρίς να υπάρχει προς το παρόν αισιοδοξία για άμεση ανάκαμψη του τουρισμού, τότε θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Τονίζουν επίσης, πως εκτός από τη στασιμότητα των κρατήσεων, οι μονάδες έχουν να αντιμετωπίσουν το φλέγον θέμα της τροφοδοσίας, δεδομένου πως τα αποθέματα σε εισαγόμενα είδη εξαντλούνται επικίνδυνα, και τα προβλήματα στις μεταφορές, όχι μόνο των προϊόντων, αλλά και των ίδιων των τουριστών.



Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *