ροή ειδήσεων

Το capital control δεν τρομοκρατεί τους τουρίστες



Ο ελληνικός τουρισμός αντέχει...

Κραδασμούς προκάλεσε στον ελληνικό τουρισμό η αντιφατική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Το κλίμα επιδεινώθηκε από συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες επιχείρησαν να κατασκευάσουν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας με αφορμή το capital control. Αυτό που καταγράφεται όμως τις τελευταίες μέρες μέσω των κρατήσεων είναι η απόδειξη ότι το κλίμα οικονομικής τρομοκράτησης των τουριστών δεν περνά, καθώς ο αριθμός των ακυρώσεων είναι μεσοσταθμικά στα συνήθη επίπεδα, περί το 10%.


Μήνυμα από 800.000 τουρίστες

"Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι 800.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι ήσυχοι και μέσω της επικοινωνίας τους με τους συμπατριώτες τους δίνουν τον τόνο όχι μόνο καθησυχάζοντάς τους, αλλά εκπέμποντας μήνυμα κανονικότητας", τονίζει στην "Α" ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι "το θετικό είναι πως δεν έχει διαπιστωθεί έλλειψη σε αγαθά". Επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι πελάτες που έχουν ήδη κλείσει τουριστικά πακέτα προς την Ελλάδα δεν τα ακυρώνουν. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι υπάρχει κάμψη στη ροή νέων κρατήσεων, την οποία υπολογίζει στο - 30 έως 40%. "Η μεγαλύτερη πτώση στη ροή νέων κρατήσεων προέρχεται από τη γερμανική αγορά. Λιγότερο ευαίσθητη στα τεκταινόμενα της χώρας μας είναι η βρετανική και γαλλική. Ενώ η ρωσική αγορά δείχνει να κινείται σταθερά", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

"Από τις 25 Ιουνίου έχει καταγραφεί μείωση του ρυθμού των κρατήσεων. Αλλά εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Ενδεχομένως να έχουμε προβλήματα στις νέες κρατήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο", σημειώνει.


Ανοδική πορεία το πρώτο εξάμηνο

"Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και βέβαια να μην έχουμε grexit", τονίζει ο Ανδρ. Ανδρεάδης στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, καθώςμεσοσταθμικά εμφανίζονται κατά 6,7% ενισχυμένες οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, πτώση 6% καταγράφεται στις αφίξεις του αεροδρομίου της Ρόδου, - 2,7% στο αεροδρόμιο της Κω και -4,3% στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. "Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο ο τουρισμός κατέγραψε ανοδική πορεία", υπογραμμίζει ο Ανδρ. Ανδρεάδης σημειώνοντας ότι οι αεροπορικές αφίξεις είναι ενισχυμένες σε σχέση με πέρυσι. Το αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφει άνοδο στις αφίξεις κατά 25,9%, που αντιστοιχούν σε 3,38 εκατ. επισκέπτες για το πρώτο εξάμηνο, και της Θεσσαλονίκης 6,5%, που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατ. επισκέπτες.


Σε ασφυξία οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι

Ωστόσο, παρά τη γενική ανοδική τάση του τουρισμού, το capital control έχει επιφέρει ισχυρούς κραδασμούς στους μικρομεσαίους ξενοδόχους, οι οποίοι πιέζονται ιδιαίτερα γιατί οι περισσότεροιαφ' ενός δεν έχουν πρόσβαση σε e-banking και αφ' ετέρου δεν έχουν ρευστό ή το περιορισμένο ρευστό που έχουν είναι εγκλωβισμένο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατά συνέπεια δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, που δέχονται μόνο μετρητά. "Οι προμηθευτές δεν μας προμηθεύουν ούτε τις οδοντογλυφίδες εάν δεν έχουμε μετρητά", λέει στην "Α" ο πρόεδρος τηςΣΕΕΔΕΕ Κ. Μπρεντάνος. "Έχουμε σοβαρό πρόβλημα", περιορίζεται να πει σημειώνοντας: "Τις τελευταίες 10 μέρες πάμε από το κακό στο χειρότερο". Η πτώση των κρατήσεων τις τελευταίες 10 ημέρες αγγίζει ακόμη και το 40%. "Τι να το κάνεις να είσαι ψύχραιμος στον πελάτη, αλλά να ξέρεις ότι δεν έχεις να του προσφέρεις αυτό που του αξίζει;", λέει τονίζοντας ότι "πρέπει άμεσα να ανοίξουν οι τράπεζες".

Παρά την ανησυχία των Ελλήνων ξενοδόχων, οι τουριστικοί φορείς του εξωτερικού συνεχίζουν να εκπέμπουν θετικά μηνύματα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Αυστριακού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιόζεφ Πετερλάιτνερ, στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο οποίος τονίζει ότι "αν και τελευταία είχαν κυκλοφορήσει φήμες για δήθεν μείωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγείται φέτος το καλοκαίρι σε νέο ρεκόρ αριθμού τουριστών".


Οι αεροπορικές εταιρείες παρακάμπτουν τα ταξιδιωτικά γραφεία

Ωστόσο, σε πανικό βρίσκονται τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας μας. Εν μέσω capital control, ως βόμβα έσκασε η ανακοίνωση 36 και πλέον αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες ζητούν από τις 16 Ιουλίου τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτές εντός 7 ημερών αντί 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η απόφαση αφορά μόνο τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

"Αιφνιδιαστικά και μονομερώς ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, προφασιζόμενες την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μας ενημέρωσαν ότι θα σταματήσουν να έχουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία τη δυνατότητα έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων, καλώντας τους καταναλωτές να κλείνουν τα αεροπορικά εισιτήριά τους απευθείας με τις αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιώντας είτε μετρητά είτε τις πιστωτικές κάρτες", σχολιάζει στην "Α" ο Γ. Παλιούρος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων εκφράζοντας έντονη ανησυχία για αυτή την έκβαση.

"Οι ιδιοκτήτες των ταξιδιωτικών γραφείων έχουμε τον τρόπο να ανταποκριθούμε στον αιφνιδιασμό χρησιμοποιώντας στο μέτρο του εφικτού τις πιστωτικές κάρτες και τα μετρητά των πελατών μας. Η στάση του Συνδέσμου είναι ότι απειλούμαστε με υφαρπαγή των πελατών μας σε ένα ιδιαιτέρως πληγωμένο κομμάτι του τουρισμού της χώρας, που αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό. Εάν περάσει αυτό που θέλουν οι αεροπορικές εταιρείες, τότε θα αυξάνονται οι ουρές στα αεροδρόμια των πελατών που έχουν να πληρώσουν με μετρητά", περιορίζεται να πει, μη θέλοντας, όμως, να σχολιάσει εάν πρόκειται για παράκαμψη των ταξιδιωτικών γραφείων στο πλαίσιο ανακατάταξης της αγοράς ταξιδίων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *