ροή ειδήσεων

Ελληνες βοηθούν εταιρείες που ασφυκτιούν από τα capital controls



Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν Ελληνες σταρτάπερς για να προσπεράσουν...
τα εμπόδια των κεφαλαιακών ελέγχων. Στη σελίδα zerofund.gr επιτρέπουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αλλά και σε εξαγωγικές εταιρείες που αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να εγγραφούν για να λάβουν επιδότηση από εθελοντές επιχειρηματίες εκτός Ελλάδος.
Βοήθεια
«Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζονται σε υπηρεσίες λογισμικού που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως είναι, για παράδειγμα, ένας μέιλ σέρβερ, hosting services για ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικά καταστήματα, ονοματοδοσία DNS και πιστοποιητικά ασφάλειας και πολλά άλλα», εξηγεί ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας..., ο οποίος έχει την έδρα της στην Αμερική. «Ολα αυτά απαιτούν τραπεζικές συναλλαγές με κάρτες, οι οποίες τώρα δεν γίνονται δεκτές. Θέλουμε να βοηθήσουμε να παραμείνουν λειτουργικές οι επιχειρήσεις – όσες μπορέσουμε να βοηθήσουμε», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο όρος fund εδώ χρησιμοποιείται προφανώς καταχρηστικά, αφού δεν υπάρχει επενδυτική υποδομή, αλλά μόνο η διάθεση συγκεκριμένων ανθρώπων να βοηθήσουν επιχειρήσεις που στηρίζονται στην παγκόσμια υποδομή του διαδικτύου να παραμείνουν λειτουργικές.

Εκτός από τα λειτουργικά κόστη όμως, προβλήματα δημιουργούνται και στις υπηρεσίες διαφήμισης online, στις οποίες στηρίζονται εταιρείες υπηρεσιών, όπως είναι, για παράδειγμα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις. Τα Facebook, Trip Advisor, κρίσιμα για τον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, δεν δέχονται πληρωμές ελληνικών καρτών, και το ίδιο συμβαίνει και με το paypal, ένα ψηφιακό πορτοφόλι που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος ασφαλών συναλλαγών.

Υποδομή
«Η υποδομή αυτών των υπηρεσιών είναι παγκόσμια, όμως τα αποτελέσματα θα τα νιώσουμε εδώ. Πολλά ειδησεογραφικά σάιτ δεν θα μπορούν να ανανεώσουν τις ιστοσελίδες τους», λέει ο κ. Τζιραλής, δημιουργός του openfund, ενός οργανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Αντίδραση

Μια παράλληλη αντίδραση μέχρι στιγμής υπήρξε και η στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παρατηρήθηκε τις ημέρες πριν από τους ελέγχους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής, οι καταναλωτές στράφηκαν στα οnline σούπερ μάρκετ και τα e-shops για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και βρεφικής φροντίδας, με αποτέλεσμα, εντός του Σαββατοκύριακου, να καταγραφεί πολύ μεγάλη αύξηση στα καταστήματα αυτά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής ομάδας της Convert Group, οι online πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα αυξηθούν, καθότι θα υπάρχει μικρή ρευστότητα σε μετρητά στους καταναλωτές. Ομως η αύξηση αυτή θα αφορά μονάχα ελληνικές εταιρείες, ή διεθνείς με ελληνικό παράρτημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν λειτουργικά έξοδα στο εξωτερικό, αλλά μπορούν να στηριχθούν σε υπηρεσίες στην Ελλάδα μόνο.
Ο Πάνος Παπαδόπουλος του zero fund εξηγεί ότι έχουν δεχτεί αιτήματα μέχρι στιγμής από είκοσι εταιρείες. «Εχουμε εξυπηρετήσει τις πρώτες έξι. Κοιτάμε πρώτα τις εταιρείες που έχουν υπαλλήλους και μετά τις σταρτ απς. Δεν έχουμε καμία διασφάλιση ότι θα μας δώσουν πίσω τα χρήματα που δίνουμε, όμως δεν μας πειράζει γιατί τα ποσά είναι μικρά. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν», λέει ο ίδιος.

πηγή: Καθημερινή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *