ροή ειδήσεων

FBI: Λουκέτο και συλλήψεις του διαβόητου hacking ιστότοπου Darkode



Το κλείσιμο του διαβόητου hacking φόρουμ Darkode, που χρησιμοποιείται...
από την ομάδα χάκερς Lizard Squad και άλλους εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο, ήταν το αποτέλεσμα μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του FBI και ακόμα 20 χωρών...

«Διαλύσαμε τη φωλιά των κυβερνο-εγκληματιών… η οποία θεωρείτο από πολλούς, ακόμα και από τους ίδιους τους χάκερς, απόρθητη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ένας εκ των Αμερικανών εισαγγελέων που συμμετείχε στις έρευνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα που φέρεται ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το FBI αναφέρεται ότι έχουν ασκηθεί διώξεις σε δεκάδες ακόμα άτομα που συνδέονται με το φόρουμ ή πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες τους.

Τα μέλη του Darkode χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο ιστότοπο για να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν εργαλεία, πληροφορίες και τεχνικές που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις κυβερνο-επιθέσεις.

Τα αρχεία που υπήρχαν στο site ήταν προστατευμένα με κωδικούς πρόσβασης και μόνο όσοι ήταν μέλη είχαν πρόσβαση σε αυτά.

«Μόνο εκείνοι που προτείνονταν από ήδη υφιστάμενα μέλη μπορούσαν να ενταχθούν στο φόρουμ, αλλά μόνο αφότου αναρτούσαν το βιογραφικό τους το οποίο περιείχε αναλυτικά τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους με τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εγκληματική κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

«Υπήρχε μια δομή ιεραρχίας μεταξύ των μελών και ανάλογα με το κύρος του κάθε χρήστη προσδιοριζόταν με ποιους μπορούσε να επικοινωνήσει, καθώς και η πρόσβαση που θα είχε στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρονταν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στα περισσότερα φόρουμ αυτού του είδους συνήθως χρησιμοποιείται η ρωσική γλώσσα ή κάποια άλλη εκτός των αγγλικών, ωστόσο αυτό το φόρουμ ήταν στα αγγλικά», δήλωσε στο BBC ο ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας Μπράιαν Κρεμπς. «Το φόρουμ αυτό αποτελούσε κάποιου είδους σημείο συναντήσεων για εγκληματίες του κυβερνοχώρου διαφορετικών εθνικοτήτων. Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών πωλούσαν εκεί (στο φόρουμ) υπηρεσίες botnet, ενώ παρείχαν παράλληλα τρόπους για την εγκατάσταση malware και phishing», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κρεμπς είχε καταφέρει να τραβήξει και να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του ορισμένες φωτογραφίες που είχε τραβήξει (screenshots) από το Darkode. Ο ίδιος δήλωσε ότι στο φόρουμ συμμετείχαν μέλη της ομάδας Lizard Squad η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες υψηλού προφίλ επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στη Sony, τη Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Στην ανακοίνωσή του το FBI αναφέρει ότι η Επιχείρηση Shrouded Horizon ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των ερευνών ότι τουλάχιστον 300 άτομα χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φόρουμ.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών το FBI επικεντρώθηκε κυρίως στα μέλη του Darkode, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την ανάπτυξη, διανομή και υποστήριξη ορισμένων από τις πιο φοβερές και περίπλοκες επιθέσεις που στόχο είχαν θύματα και χρηματοπιστωτικά συστήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι οι αρχές της Αυστραλίας, της Βοσνίας, της Βραζιλίας, του Ισραήλ, της Κολομβίας και της Νιγηρίας ήταν μεταξύ των χωρών που συνεργάστηκαν με το FBI σε αυτή τη διεθνή επιχείρηση για τη σύλληψη των κυβερνο-εγκληματιών και ότι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ακόμα περισσότερων υπόπτων βρίσκεται «σε εξέλιξη».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *