ροή ειδήσεων

Τι είναι τα IOU που ξεστόμισε ο Βαρουφάκης και πήρε... δρόμο



«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας... σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να είπε πρώην υπουργός Οικονομικών στην Telegraph....



Η δημοσιοποίηση της δήλωσης προκάλεσε νέο σάλο, με τον κ. Βαρουφάκη να προχωρά σε δήλωση όπου διευκρινίζει ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η χώρα δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα δήλωσαν στην Telegraph ότι σκέφτονται δραστικά μέτρα για να τονώσουν τη ρευστότητα και το τραπεζικό σύστημα, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δώσει ανάσα στη χώρα.

«Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.

Η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.

Τι είναι όμως τα λεγόμενα IOU (Ι Owe You - Σου χρωστάω). Τα περίφημα IOU είναι επιταγές που μοιάζουν με τις συνηθισμένες, με εξαίρεση ότι στην άκρη γράφουν τις λέξεις «ονομαστική εγγύηση». Οι εν λόγω επιταγές έχουν επιτόκιο 3,75%, το οποίο οι κάτοχοί τους θα πληρώνονταν αν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων. Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 υποσχετικές, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.

Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών, κερδοσκοπώντας με την αγωνία ορισμένων πιστωτών να εξαργυρώσουν εδώ και τώρα τις υποσχετικές του Σβαρτζενέγκερ, για να μην περιμένουν. Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχτηκαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *