ροή ειδήσεων

Moody's: Πολύ πιθανό το «κούρεμα» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες


Παρά το γεγονός ότι στελέχη της ΕΚΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης... τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα bail in, ο οίκος αξιολόγησης Moody's σημειώνει πως... οι ανασφάλιστες καταθέσεις, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι κινδυνεύουν.

Συγκεκριμένα, η Moody's χαρακτηρίζει ως credit negative για τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ψήφισε η ελληνική Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως λέει, η οδηγία που περιλαμβάνει για bail in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η οποία θα τεθεί υπό εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, περιλαμβάνει βάρη για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τη Moody's, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανέλθει σε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους, το bail in των ανασφάλιστων καταθέσεων θα διευκολυνθεί με αυτή την οδηγία.

Επιπλέον, όπως τονίζει, η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016, από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η Moody's εκτιμά ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει bail in στις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα υπάρξει «κούρεμα» για τους μετόχους, ενώ σε ρίσκο βρίσκεται και το λεπτό «στρώμα» ομολογιούχων.

Η ελληνική νομοθεσία όσον αφορά την εξυγίανση των τραπεζών διαφέρει σε έναν σημαντικό τομέα: Κατατάσσει τους ομολογιούχους στην ίδια κατηγορία με τις μη διασφαλισμένες καταθέσεις των 100.000 ευρώ, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε περίπτωση bail in. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία θα υποστεί απώλειες μετά από τη διαγραφή των μη διασφαλισμένων καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τέσσερις επιλογές για την εξυγίανση των τραπεζών: την πώληση της τράπεζας, τη δημιουργία μιας «καλής» τράπεζας, τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας και το bail in.


πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *