ροή ειδήσεων

Spiegel: Η Βουλγαρία έγινε το νέο... θησαυροφυλάκιο των Ελλήνων


Εχουν φύγει 4,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα...

Για φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τη... Βουλγαρία κάνει λόγο το Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή αποτελεί το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας....


«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία» σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Μέχρι τώρα, περίπου 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Το Spiegel επικαλείται μία τραπεζική υπάλληλο που εργάζεται στη Σόφια. Οπως εξηγεί, «είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες, φυσικά και Έλληνες».

Προσθέτει, δε, πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μην χάσουν τον πλούτο τους.

Η ίδια προσθέτει επίσης πως τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Αλλά και το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο.

Για τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, περίπου 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *