ροή ειδήσεων

Πότε μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα Windows 10



Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η Microsoft όσον αφορά τη διάθεση των Windows 10,...
της νέας έκδοσης του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές, με τον αμερικανικό κολοσσό να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο λανσάρισμα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα αν όχι το μεγαλύτερο- στην ιστορία της εταιρείας.

Τα Windows 10 κυκλοφορούν στις 29 Ιουλίου και η Microsoft ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι πλέον το νέο λειτουργικό της σύστημα βρίσκεται στην τελική μορφή του. Ο αμερικανικός κολοσσός προγραμματίζει εκδηλώσεις σε 13 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο (Σίδνεϊ, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Πεκίνο, Νέο Δελχί, Ντουμπάι, Ναϊρόμπι, Βερολίνο, Γιοχάνεσμπουργκ, Μαδρίτη, Λονδίνο, Σάο Πάολο και Νέα Υόρκη), ενώ στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο περισσότερα από 110 καταστήματα της Microsoft θα είναι ανοικτά για να δουν από πρώτο χέρι οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές τις δυνατότητες των Windows 10.


Η πιο σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τα νέα Windows 10 θα είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όσους χρήστες των Windows 7 και των Windows 8 επιλέξουν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος που έχουν στον υπολογιστή τους. Μάλιστα, η Microsoft έχει προχωρήσει σε μία πολύ έξυπνη κίνηση, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες στους υπολογιστές πολλών χρηστών έχει εμφανιστεί ένα εικονίδιο προτροπής στην αναβάθμιση.

Αν ο χρήστης κάνει κράτηση, τότε στις 29 Ιουλίου θα λάβει την τελική ειδοποίηση. Επειδή, όμως, στο μεταξύ θα έχουν «κατέβει» αρκετά κομμάτια του λειτουργικού συστήματος, η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα και δεν θα υπάρξει υπερφόρτωση των servers της Microsoft ανά τον κόσμο, όπως συμβαίνει συνήθως με τις αναβαθμίσεις της Apple.

Τι προσφέρουν

Τα Windows 8 είχαν «ενοχλήσει» πολλούς χρήστες με την προσέγγιση που είχαν για έμφαση σε ένα περιβάλλον με οθόνη αφής. Τα Windows 10 είναι πιο «παραδοσιακά», καθώς τρόπον τινά έχει επιστρέψει και το πλήκτρο «Έναρξη» (Start) και θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο κοντά στα Windows 7, κρατώντας πολλές από τις ευκολίες των Windows 8. Επιπλέον, το περιβάλλον θα προσαρμόζεται στο τι είδους μέσο εισαγωγής δεδομένων συνδέει ο χρήστης (πληκτρολόγιο, ποντίκι ή? τίποτα). Γενικότερα, η πρώτη εντύπωση είναι πως τα Windows 10 είναι πολύ εύχρηστα και γρήγορα, ενώ διαθέτουν πολλές ευκολίες και επιτρέπουν την καλύτερη οργάνωση αρχείων, δεδομένων και εφαρμογών.

Τα Windows 10 θα ενσωματώνουν την Cortana, την «προσωπική βοηθό» που έχει αναπτύξει η Microsoft και η οποία απαντά και σε φωνητικές εντολές και ερωτήσεις. Η Cortana, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες υλοποιήσεις «ψηφιακού» βοηθού και εμφανίστηκε πέρσι στα Windows Phone, θα αποτελεί βασικό κομμάτι των Windows 10 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να ανοίξετε ή να σταματήσετε εφαρμογές (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής), όπως και για αναζητήσεις.

Μία σημαντική προσθήκη είναι ο Edge, το νέο πρόγραμμα πλοήγησης στο web (browser) της Microsoft που έρχεται να αντικαταστήσει τον Internet Explorer. Ο Edge είναι εξαιρετικά γρήγορος, προσαρμοσμένος στα δεδομένα της εποχής του video και προσφέρει την ίδια εμπειρία σε όλες τις συσκευές.

Η κοινή εμπειρία σε όλες τις συσκευές αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχήματα της Microsoft, που διατηρεί μεν την πρωτοκαθεδρία της στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών αλλά δεν τα έχει εξίσου καταφέρει σε αυτόν των tablets. Με τα Windows 10 ευελπιστεί ότι θα αλλάξει, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί και μία νέα τάση που υπάρχει για «υβριδικά» μηχανήματα, όπου ένας φορητός υπολογιστής μετατρέπεται σε tablet εξαιρετικά εύκολα χάρη στο αποσπώμενο πληκτρολόγιο που έχει και ένα μηχάνημα για επαγγελματική χρήση μετατρέπεται σε ψυχαγωγικό εργαλείο. Ένας τομέας όπου η Microsoft έχει ακόμη πολλά πλεονεκτήματα.

Συσκευές

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε στις 29 Ιουλίου να αρχίσουν να κυκλοφορούν νέοι φορητοί υπολογιστές με «φορτωμένα» τα Windows 10. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό αυτό πρόκειται να γίνει από το φθινόπωρο, ώστε να προλάβουν οι κατασκευαστές υπολογιστών και tablets να προλάβουν να προσαρμόσουν τις γραμμές παραγωγής τους.

Έτσι και αλλιώς, η αναβάθμιση είναι δωρεάν, οπότε το ζητούμενο πλέον είναι πότε θα δούμε μηχανήματα που θα διαφοροποιούνται από πλευράς σχεδιασμού για να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες των Windows 10.

Smartphones
Τα Windows Phone συνεχίζουν

Η έκδοση των Windows 10 για τα smartphones που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο, κάτι που ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες. Απλώς, πριν από μερικές ημέρες υπήρξε αναστάτωση από την ανακοίνωση της Microsoft, που ανέφερε ότι περιορίζει τον αριθμό των Windows Phone συσκευών που λανσάρει και προχωρεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι είχαν έλθει από τη Nokia στο πλαίσιο της εξαγοράς του τμημάτων κινητών τηλεφώνων της τελευταίας.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι η Microsoft σταματά να ασχολείται με τα Windows Phone. Όμως, αυτή η εκτίμηση απέχει από την πραγματικότητα και ήταν κάτι που τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Νατέλα, σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Πρακτικά, η Microsoft θέλει να αφήσει χώρο σε συνεργάτες της από τον χώρο των κατασκευαστών για να παρουσιάσουν τα δικά τους Windows Phone και όπου χρειάζεται να «ρίχνει» και εκείνη συσκευές. Ο λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή, τα μόνα Windows Phone smartphones από γνωστό κατασκευαστή είναι τα Lumia και χρειάζεται η εμπλοκή εταιρειών όπως η Samsung, η Huawei, η Lenovo και η LG για να υπάρχει και μεγαλύτερη γκάμα.

Ο κ. Νατέλα ανέφερε ακόμη ότι περιμένει τα Windows 10 να λύσουν ένα άλλο ζήτημα που έχουν τα Windows Phone: τις ελλείψεις σε εφαρμογές. Σύμφωνα με τη Microsoft, οι εφαρμογές που θα δημιουργούνται για τα Windows 10 θα μπορούν να «τρέξουν» και στα Windows Phone με ελάχιστες αλλαγές. Άρα, αφού οι δημιουργοί εφαρμογών θα φτιάξουν apps για τα Windows 10, τα οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν δεδομένου ότι υπάρχουν 1 δισ. χρήστες των Windows, πρακτικά θα φτιάχνουν και τα apps για τα Windows Phone. Μένει να δούμε αν αυτή η τακτική θα αποδώσει τελικώς.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *