ροή ειδήσεων

Ένας στους δύο μετανάστες δεν ταυτοποιούνται στα «κόκκινα» νησιά



Γιατί αξιωματούχοι εγείρουν θέμα εθνικής ασφάλειας...
Θέμα εθνικής ασφάλειας εκτιμούν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι εγείρει η ελλιπής ταυτοποίηση των μεταναστών στα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κως, η Λέσβος και η Χίος.
Την ώρα που οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού προσπαθώντας να ελέγξουν όσο μπορούν τυχόν είσοδο από την Τουρκία ακραίων ισλαμιστών, χιλιάδες μετανάστες εγκαταλείπουν τα νησιά του Αιγαίου χωρίς να δακτυλοσκοπηθούν και να περάσουν τη νόμιμη διαδικασία ταυτοποίησης.
Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφει την κατάσταση λέγοντας ότι «είμαστε σε δεινή θέση. Και αυτό γιατί είναι τέτοιος ο όγκος των μεταναστευτικών ροών και η πίεση που δέχονται τα νησιά ώστε δεν υπάρχει η δυνατότητα με τα μέσα που διαθέτουμε και το προσωπικό να ταυτοποιήσουμε όλους τους μετανάστες. Δεν παίρνουμε από όλους τα αποτυπώματα με αποτέλεσμα να φεύγουν άνθρωποι ουσιαστικά ‘ανώνυμοι’ για τον Πειραιά. Αυτό μας φοβίζει γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτούς να υπάρχουν ακραία στοιχεία».
Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες περίπου ένας στους δύο –το 50%- των μεταναστών που εγκαταλείπουν τα νησιά δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ενδεικτικό είναι ότι στο πλοίο που μετέφερε προχθές τους μετανάστες από το νησί της Κω προς τη Θεσσαλονίκη υπήρχε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ήταν αταυτοποίητοι. Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το γεγονός ότι αυτό έγινε γνωστό ενώσω το πλοίο ήταν εν πλω και όχι νωρίτερα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Αρμόδιες πηγές προσθέτουν ότι με τη μη δαχτυλοσκόπηση των εισερχομένων υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος από τους αταυτοποίητους μετανάστες να διαπράξει έγκλημα σε οποιαδήποτε χώρα και να μην μπορεί να εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πάντως, έχει κάνει προσπάθειες για να εξοπλίσει καλύτερα τις αστυνομικές υπηρεσίες της Λέσβου και της Κω, οι οποίες ενισχύθηκαν και με προσωπικό. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να εξοπλιστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με περισσότερα σύγχρονα σκάνερ με τα οποία γίνεται η ταυτοποίηση. Ήδη σε αρκετά νησιά του Αιγαίου υπάρχει αναστάτωση από ομάδες μεταναστών που κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γιατί θεωρούν ότι οι Αρχές αργούν να τους χορηγήσουν το ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο παίρνουν άδεια παραμονής στη χώρα για ένα μήνα. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει πάντως ότι κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών είναι σε εγρήγορση σε Κω, Λέσβο και Χίο, για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να θεωρούνται ύποπτα για τζιχάντ. Μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία κάποια περίπτωση, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *