ροή ειδήσεων

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε τον τρόπο μετατροπής των καρκινικών κυττάρων σε υγιή



Η επιστημονική ομάδα της US Mayo Clinic υπό την καθοδήγηση του Έλληναερευνητή, Πάνου Αναστασιάδη θεωρεί πως...

ανακάλυψε τον τρόπο «απενεργοποίησης του καρκίνου» μέσω της επαναφοράς των καρκινικών κυττάρων σε υγιή ιστό. Οι ερευνητές παρουσίασαν μια μέθοδο μετατροπής των καρκινικών κυττάρων του μαστού και της ουροδόχου κύστης σε καλοήθη, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Cell Biology.
Ο Δρ Πάνος Αναστασιάδης είναι ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του καρκίνου στην πανεπιστημιούπολη της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριντα. Επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης είναι ο Δρ. Αναστασιάδης μαζί με τον Αντώνη Κουρτίδη, ο οποίος είναι ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Δρ Αναστασιάδη.
Η μελέτη, η οποία στα πρώτα της στάδια χαρακτηρίστηκε από αντικαρκινικές οργανώσεις ως «ζωτικής σημασίας», λειτουργεί με επίκεντρο την πρωτεΐνη PLEKHA7 που συγκεντρώνει τα υγιή κύτταρα μαζί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η συνήθης ακολουθία ρύθμισης των κυττάρων διαταράσσεται , τα καρκινικά κύτταρα προκύπτουν γρήγορα και πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, όμως με την προσθήκη μορίων mircoRNAs οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο.
Η έρευνα αντιπροσωπεύει «μια απροσδόκητη νέα βιολογία που παρέχει τον κώδικα, το λογισμικό για την απενεργοποίηση του καρκίνου» σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη.
«Η μελέτη συνδυάζει δύο, έως σήμερα, άσχετα πεδία έρευνας – την κύτταρο προς κύτταρο προσκόλληση και την miRNA βιολογία – για την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος σχετικά με τον ρόλο των πρωτεϊνών προσκόλλησης στην κυτταρική συμπεριφορά που προκαλούσε πονοκέφαλο στους επιστήμονες», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αντώνης Κουρτίδης, Ph.D., ερευνητικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Δρ Αναστασιάδη. «Το πιο σημαντικό, είναι πως αποκαλύπτει μια νέα στρατηγική για τη θεραπεία του καρκίνου» προσθέτει.
Ωστόσο, οι δοκιμές έχουν διεξαχθεί μόνο σε δοκιμαστικό σωλήνα, έτσι παραμένει ασαφές αν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους και, εάν ναι, πιστεύεται οι ασθενείς θα εξακολουθούν να απαιτούν χημειοθεραπεία.
«Με χορήγηση των επηρεαζόμενων microRNAs σε καρκινικά κύτταρα για να αποκαταστήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα τους, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε εκ νέου τα φρένα και να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Αρχικά πειράματα σε κάποιες επιθετικές μορφές καρκίνου είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρα.» δήλωσε ο Δρ Αναστασιάδης στο BBC.
Το εργαστήριο του Πάνου Αναστασιάδη, επικεντρώνεται στην αποσαφήνιση του ρόλου των υποδοχέων προσκόλλησης καδερίνης, των πρωτεϊνών πολικότητας και στον ανθρώπινο καρκίνο. Ειδικότερα, το εργαστήριο διερευνά τα γεγονότα προσκόλλησης που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, την καταστολή, την κινητικότητα των κυττάρων και τη διεισδυτικότητα, και να προωθήσει την αναδιοργάνωση του κυτταροσκελετού της ακτίνης.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *