ροή ειδήσεων

Συμφωνία για άνοιγμα επαγγελμάτων, Κυριακές και φρέσκο γάλα



Τρία τα Μνημόνια, τρεις και οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ που καλείται.... να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η συμφωνία με την κουάντρικα που κάνει πραγματικότητα το τρίτο Μνημόνιο φέρνει στο προσκήνιο όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Οργανισμός από το 2012 και είχαν προκαλέσει... αντάρτικο από φορείς της αγοράς, αλλά και στη Βουλή, όπως η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και η επιμήκυνση της διάρκεια ζωής φρέσκου γάλακτος. Για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση είχε ασκήσει οξεία κριτική από το βήμα της αντιπολίτευσης όταν επιχειρήθηκε η εφαρμογή τους από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει εφαρμογή όλων των συστάσεων του Οργανισμού που προτείνονται από την Εργαλειοθήκη Ι, πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και εκείνων από την Εργαλειοθήκη ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή. Ακόμη, συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας νέας εργαλειοθήκης, η νούμερο ΙΙΙ, από τον ΟΟΣΑ, που θα αφορά σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση. Ολα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τους πρώτους μήνες του νέου έτους και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από το 2ο τρίμηνο του 2016.

Η πρώτη εργαλειοθήκη προέβλεπε ανοικτά καταστήματα έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου και όλων των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους 7 Κυριακές το χρόνο. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με την υπόθεση να φθάνει μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας και την κυβέρνηση Σαμαρά να θεσπίζει εντέλει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Την ίδια εποχή πέρυσι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, καθιέρωσε την ελεύθερη κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων στις εξής περιοχές: ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω και Σύρο. Στα τέλη του 2014 και μία μέρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το ΕΣΠΑ κατατέθηκε από τον τέως υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, -με τη μορφή τροπολογίας- η ρύθμιση που θεσμοθετούσε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων αντί για 7 εντέλει 8 Κυριακές το χρόνο.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *