ροή ειδήσεων

Το σχέδιο για τις ταμειακές μηχανές "μαϊμού"



Έκπληκτοι έχουν μείνει στο υπουργείο Οικονομικών με τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της...

χρησιμοποίησης ταμειακών μηχανών "μαϊμού", δηλαδή που δεν έχουν δηλωθεί από τους καταστηματάρχες στην εφορία.
Κάθε εβδομάδα οι ελεγκτές εντοπίζουν δεκάδες αδήλωτες ταμειακές μηχανές και πλέον η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν ότι το να εγκατασταθεί μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή σε ένα κατάστημα δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία και θεωρούν δεδομένη τη "συνέργεια" του φοροτεχνικού της επιχείρησης ή της εταιρείας που εμπορεύεται τις ταμειακές μηχανές με τον επιχειρηματία –συνήθως του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής- που αποφασίζει να παρανομήσει.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη ετοιμάζονται διατάξεις που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπουν μια σειρά παρεμβάσεων και τη θέσπιση ειδικών υποχρεώσεων για φοροτεχνικούς και εταιρίες εμπορίας ταμειακών μηχανών.

Πιο συγκεκριμένα:
-οι φοροτεχνικοί κάθε επιχείρησης δεν θα είναι μόνο υποχρεωμένοι να συνυπογράφουν τη φορολογική φήλωση του επαγγελματία. Θα είναι υποχρεωμένοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καταχωρούν στο taxisnet οι ίδιοι τα Zήτα (αρχεία έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές). Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν ότι ο επαγγελματίας έχει εγκαταστήσει αδήλωτη ταμειακή μηχανή.
-οι εταιρείες που εμπορεύονται ταμειακές μηχανές θα είναι υποχρεωμένες να τις δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών και εφόσον τις πουλήσουν να δηλώνουν και τη σχετική πώληση. Όταν στη συνέχεια εντοπίζονται αδήλωτες ταμειακές μηχανές σε μια επιχείρηση οι οποίες στα χαρτιά θα φαίνονται ότι δεν έχουν ακόμη πουληθεί από την εταιρεία που τις εμπορεύεται ότι θα έχει ευθύνη και η τελευταία.
-οι επιχειρήσεις που θέτουν σε λειτουργία μια ταμειακή μηχανή θα είναι υποχρεωμένες να έχουν πραγματοποιήσει τη σχετική δήλωση στην εφορία τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα. Αυτό προωθείται καθώς εκδηλώθηκε το φαινόμενο να δηλώνονται ταμειακές μηχανές στις εφορίες την ημέρα που ξεκινούν οι έλεγχοι σε μια περιοχή (π.χ. ένα νησί). Οι ταμειακές προφανώς χρησιμοποιούνταν αρκετό καιρό αλλά έσπευσαν να τις δηλώσουν για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *