ροή ειδήσεων

Άρχισαν οι ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ – Έρχονται ελλείψεις προϊόντων τον Σεπτέμβρη, λόγω των capital controls



Οι συνέπειες σιγά σιγά εκδηλώνονται…

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί η βιομηχανία την έλλειψη προϊόντων το Σεπτέμβριο, σε όλους τους τομείς, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί.


Η απουσία των πρώτων υλών ή εισαγωγή τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς δυσχεραίνει την παραγωγική διαδικασία. Οι τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα, με σχετική χαλάρωση των capital controls έχουν βελτιώσει την κατάσταση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι εισαγωγές πρώτων υλών γίνονται με σχετικά αργούς ρυθμούς και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η ζημιά ήδη έχει γίνει.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες σε ποσοστό 20%. Για αυτό το λόγο εισάγει προϊόντα και πρώτες ύλες που κάθε μήνα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. σε αξία. Με την αύξηση του ορίου έγκρισης πληρωμών για εισαγωγές από το εξωτερικό στα 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιείται κάθε ημέρα φτάνει τα 20 εκατ., από τα 14 εκατ. που ήταν πριν τις αλλαγές. Με αυτούς τους ρυθμούς, η αξία των εισαγωγών φτάνει το μήνα περίπου μισό δισεκατομμύριο.



Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, ως και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν στο 7% του αριθμού και το 10,5% των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα 2/3 των τροφίμων εισάγονται, τότε ακόμη και από τον Αύγουστο μπορούν να καταγραφούν οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.


«Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς ψωμί τον Αύγουστο», υποστηρίζουν παράγοντες καθώς το 75-80% του σιταριού για αλευροποίηση/ παραγωγή ψωμιού εισάγεται.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *