ροή ειδήσεων

Η τρόικα προωθεί την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds στο 10% της αξίας τους. Υπέροχο;



Απερρίφθη σύμφωνα με πληροφορίες από τους "θεσμούς" το αίτημα που ανεπίσημα... είχαν υποβάλει οι τραπεζίτες για τη δημιουργία μίας bad bank που θα συγκέντρωνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. ESM και ΕΚΤ εκτιμούν ότι τα νομικά και πρακτικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της προσδοκίας των τραπεζιτών. Και φαίνεται πως ούτε το μοντέλο τύπου Ιρλανδίας είναι επιθυμητό.
Στις συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με αξιωματούχους του ESM, του SSM και της ΕΚΤ, κατέστη σαφές ότι η καλύτερη λύση για τις τράπεζες θα είναι να έρθουν σε συμφωνία με τα distressed funds. Και εμμέσως πλην σαφώς υπεδήχθη ότι κακώς έχουν μέχρι στιγμής οι τράπεζες απορρίψει προτάσεις των funds για αγορά δανείων. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις των funds κυμαίνονται στο 10% της αξίας των δανείων, με εξαίρεση τα ναυτιλιακά δάνεια όπου φέρονται διατεθειμένη να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
Το Capital.gr είχε αποκαλύψει την άρνηση των τραπεζών να ενδώσουν στις προτάσεις των funds το αμέσως προηγούμενο διάστημα ποντάροντας είτε στην αποδοχή του σχεδίου δημιουργίας μίας bad bank, είτε σε ρυθμίσεις κατά την ανακεφαλαιοποίηση που θα τους έδιναν χρονικά τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουν την αξία αλλά και την επισφάλεια των κόκκινων δανείων. Με στόχο αν βελτιωθεί το κλίμα να έχουν την ευκαιρία να διαγράψουν μελλοντικά μέρος των προβλέψεων που έχουν ήδη σχηματίσει και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους.
Ωστόσο η στάση των "θεσμών" δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς των τραπεζιτών, παρά το γεγονός ότι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζει τις προσπάθειες. Μόνο που δεν προκύπτει μέχρι στιγμής κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε και το αίτημα της αυτόνομης προκαταβολής των 10 δισ. για να κερδηθεί χρόνος δεν έχει τύχει ακόμη θετικής αποδοχής. Εκτός και αν ενταχθεί στην μεγάλη προκαταβολή των 25 δισ. που φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση...


Από capital.gr


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *