ροή ειδήσεων

Politico: Η ένωση των ανόητων απέναντι στην Ελλάδα


«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι βασιλιάδες χωρίς ρούχα.... Ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι συμφώνησαν πάνω σε σημεία που είχαν γίνει αποδεκτά αρκετές φορές από το 2010 και μετά». Ο Γερμανός δημοσιογράφος Νικολάους Μπλόμε ρίχνει το γάντι στην Ευρωζώνη μέσω του Politico.
Φέρνει παράδειγμα το περιβόητο...
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που βάσει τις νέας συμφωνίας θα πρέπει να συλλέξει 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ή την κοινή απόφαση να πατάξει η Ελλάδα τη γραφειοκρατία, τον νεποτισμό, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ή τη ρητή εντολή, από πλευράς δανειστών, να ανοίξει η αγορά εργασίας και τα κλειστά επαγγέλματα.

«Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αγοράσουν λίγο χρόνο. Φευ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία, ούτε και το μισό του κόμμα. Επιπλέον, θα πρέπει να στηριχθεί σε εκείνα τα κόμματα που ταπείνωσε στις πρόσφατες εκλογές όταν επικράτησε υπό τη σημαία της αντιλιτότητας και της αποφυγής νέων Μνημονίων. Όλο αυτό είναι μια τρέλα!», αναφέρει ο αρθρογράφος.


Ολο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια τρέλα!

Από την άλλη, η Μέρκελ όντως νίκησε τον Τσίπρα με το να επιβάλει μια σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν έκανε τίποτα για να εφαρμοστούν αυτά τα συμπεράσματα. Δεν είναι σε θέση να διαγράψει τη χαρακτηριστική αβελτηρία (ή ικανότητα) της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και δημόσιο σύστημα.

Η ίδια κάνει λόγο τώρα για «εμπιστοσύνη», τη στιγμή που πριν από λίγο καιρό έλεγε πως αυτή έχει χαθεί. Αυτό είναι επίσης τρέλα, αναφέρει ο Μπλόμε. Βέβαια, στην εξίσωση υπάρχει και ο Σόιμπλε, που με το να ρίξει στο τραπέζι την πρόταση του Grexit πέρασε, ουσιαστικά, το σημείο χωρίς επιστροφή. Από εδώ και μπρος κάθε μέλος της Ευρωζώνης είτε θα φεύγει προσωρινά είτε θα δέχεται τον επαρκή έλεγχο των άλλων. Αυτό οδηγεί ξανά στη Συνθήκη της Λισαβόνας για το πώς ένα κράτος-μέλος θα πρέπει να επιστρέφει στον ορθό δρόμο. «Αυτό είναι ντροπή», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Αυτό σε κάνει να σκεφτείς την ιδέα του ομοσπονδιακού κράτους του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό είναι η αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής. Τώρα, με τις αποφάσεις και τις κινήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, αναφέρει ο δημοσιογράφος, ουσιαστικά άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ήδη, η Μεγάλη Βρετανία αμφισβητεί την έννοια της Ευρώπης που συγκροτείται από τη συμμαχία της Γερμανίας με τις σκανδιναβικές χώρες. Οι τελευταίοι αναφέρουν πως η λύση σε κάθε ευρωπαϊκή κρίση είναι περισσότερη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και λιγότερα εθνικά βέτο.

Η ελληνική εμπειρία κατάφερε να εκχύσει μια βαριά δόση δυσπιστίας μεταξύ των κρατών και των εθνών. Η συναίνεση έχει διαβρωθεί και ουδείς μπορεί να πει τι είναι καλό και τι είναι καλό για την Ευρωζώνη εν συνόλω. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν εδώ και πέντε χρόνια να λύσουν το ελληνικό ζήτημα, πώς θα προχωρήσουν σε περαιτέρω ενοποίηση που ζητάει ο Φρανσουά Ολάντ; Ή, μήπως, η λύση είναι η avant-garde άποψη του Σόιμπλε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί μια μικρότερη ένωση κρατών και οι υπόλοιποι σκόπιμα να μείνουν εκτός;

Μήπως η λύση είναι να υπάρξει μια μικρότερη ένωση κρατών;

Στην παρούσα φάση, η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όχι μόνο δεν θα ωφελήσει, αλλά θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αναφέρει ο Μπλόμε. Όσο για την Ελλάδα, σημειώνει: «Αυτό που λέμε δωρεάν πακέτο διάσωσης δεν υπάρχει. Από τον Απρίλιο του 2010 η μικροσκοπική Ελλάδα έχει καταφέρει, μερικές φορές, να αναδείξει τις καλύτερες πτυχές των Ευρωπαίων ηγετών. Τώρα έχει φέρει στην επιφάνεια τις χειρότερες».

πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *